Šapić se obraća odbornicima: Moramo raskinuti ugovor sa Kentkartom, sistem je bio lažan 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Govoreći na početku današnje sednice Skupštine grada, na kojoj se odlučuje o raskidu ugovora sa Kentkartom, gradonačelnik Aleksandar Šapić je rekao da je dosadašnji sistem naplate karata bio „fikcija, laž, magla“, zbog koje su građani izgubili poverenje u svaku gradsku upravu i zbog koje je GSP morao da se subvencioniše ogromnim sumama. Osvrćući se na predložene nove cene karte, koje su znatno niže od dosadašnjih, Šapić je rekao da novi cenovnik je takav da služi vraćanju poverenja u grad.

– Mi smo prethodno dali saglasnot o sporazumnom raskidu ugovora. Do toga nije došlo. Stav svih nas je bio da naplata i kontrola karata pređe u ruke gradske uprave jer je nelogično da to radi neko drugi. Očekivao sam da ćemo brzo da se dogovorimo (sa Kentkartom) jer su i oni rekli da jedva čekaju da izađu iz ovog posla pošto ne zarađuju dovoljno. Delovalo je da ćemo se dogovoriti – rekao je Šapić.

On je naveo da se ispostavilo da je sistem lažan.

– Sve što je potpisano 2011. godine je napravljeno na štetu grada. A ta sva moderna tehnologija je napravljena da bi neko mogao da se sakriva i da uništi sistem prevoza u kome su svi nezadovoljni i građani i gradska uprava. Za deset godina prihod grada od naplate karata padaju sa devet na šest milijardi – naveo je Šapić.

On je istakao nekoliko problema u trenutnom poslu sa Kentkartom.

– Sav novac od naplate karata prvo ide njima, pa nam oni prebacuju taj novac na račun a mi onda njima prebacimo osam odsto. Druga nelogičnost je ta da je sva oprema naša, jer smo je mi (grad) platili kroz procenat ali ne možemo da je koristimo, jer u ugovoru piše da je softver u vlasništvu onog ko vodi sistem – rekao je Šapić.

On se osvrnuo i na validatore, koji su po njegovim rečima stvorili gužve u autobusima, a istovremeno nisu pružali nikakve vredne informacije o naplati karata.

On je govorio i o problemima sa GPS uređajima u autobusima, ali i sa načinima kupovine karata.

-Kad uđeš dubinski u svaku stvar, shvataš da je sve fikcija, laž, magla, koja je plaćana 13 godina i zbog koje su građani izgubili poverenje u svaku gradsku upravu i zbog koje subvencionišemo GSP ogromnim novcem – kazao je Šapić.

On je rekao i da je pitanje da li je tako mali broj ljudi zaista plaćao kartu ili je novac od naplate karata završio na nekom drugom mestu.

– Iz svih tih razloga mi moramo da raskinemo ugovor i da implementiramo novi sistem koji će biti maksimalno uprošćen – naveo je gradonačelnik.

Govoreći o potencijalnim penalima zbog raskida ugovora Šapić je rekao da Kentkart prijavljuje zaradu od 100,000 evra i da samo to može da traži – gubitak profita koji su imali, a ne milione evra o kojima se govori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari