Obećanja o sportskoj hali i odeljenju fakulteta za IT 1Foto: N. Kovačević

Mladen Šarčević, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, prilikom posete Sevojnu, obećao je da će to ministarstvo obezbediti više od 60 miliona dinara za izgradnu sportske hale u toj užičkog gradskoj opštini i podržati otvaranje odeljenja fakulteta za informacione tehnologije u bivšoj kasarni u Užicu.

– Izdvojićemo više od 60 milioina dinara za sportsku salu što će biti dovoljno za razvoj sporta u Sevojnu, obećao je ministar Šarčević. On je, sa saradnicima, posetio gradsku opštinu Sevojno, u kojoj će lokalni izbori biti održani 4.marta, OŠ „Aleksa Dejović “ i razgovarao sa direktorima užičkih škola i poslovodstvom Impol Sevala, fabrike u kojoj je na praksi prva generacija učenika koja se za potrebe te kompanije školuje po modelu dualanog obrazovanja.

Istakavši da Užice prednjači u dualnom obrazovanju i da je „ukupna slika užičkog obrazovanja dobra i da može da bude bolja“, on je podržao ideju užičke vlasti o tome da se u bivšoj kasarni u naselju Krčagovo otvori odeljenje fakulteta iz oblasti informacionih tehnologija.

– Kad je u pitanju razvoj srednjoškolskog obrazovanja, već ide nova mreža i novi plan upisa u osnovno obrazovanje i informatički smerovi u gimnazijama. Sve to obuhvata koncept koji je potreban da bi Užice imalo IT profil za visoko obrazovanje. Novi studentski dom ima dobre kapacitete i namera Vlade Srbije je da decentralizuje visoko obrazovanje i da ga razvija na drugim lokacijama, van velikih univerzitetskih centara, kao što je Užice , poručio je Šarčević.

Gradonačelnik Užica Tihomir Petković je objasnio da je ideja gradske vlasti da se „u bivšoj kasarni otvori odeljenje za IT Tehničkog fakulteta iz Novog Sada i da se prostoru otvore start up kompanije iz te oblasti“.

– Tehnički fakultet u Novom Sadu nam je bitan, jer su na tom fakultetu uspeli da razviju kompanije u oblasti informacionih tehnologija. Kada je dolazio ministar Nenad Popović, pričali smo sa njim o otvaranju mini inovacionog centra na istoj lokaciji, tako da bismo želeli da imamo i visokoškolsku ustanovu i start up kompaniju, koji bu podržali i grad i država. Dobili smo podršku ministra Šarčevića za taj koncept i ovo je prilika da mu se zahvalimo, a na nama Užičanima je da ubrzamo stvari, kako bismo 2019. godine upisali prve studente, poručio je gradonačelnik Užica.

Mladen Šarčević je šesti visoki državni činovnik koji je, posle ministara Milana Krkobabića, Vanje Udovičića, Nenada Popovića, Zorane Mihajlović i premijerke Ane Brnabić, za vrlo kratko vreme posetio gradsku opštinu Sevojno, u kojoj su lokalni izbori zakazani za 4.mart. To neće biti konačni spisak ministara koji će tokom predizborne kampanje naprednjaka i njihovih koalicionih partnera posetiti Sevojno, jer je u utorak, 20.februara, najavljen dolazak i ministra Branka Ružića.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari