Šarićevo hapšenje nastavak akcije iz Hrvatske 1Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

Juče je u Hrvatskoj uhapšeno deset osoba u okviru iste međunarodne saradnje čiji je rezultat današnje hapšenje Darka Šarića. Uhapšenima u Hrvatskoj na teret se stavljaju skoro ista dela kao uhapšenima u Srbiji.

Kako je saopštio Ured za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminaliteta (USKOK), uhapšeno je deset osoba koje se terete da su između ostalog organizovali kriminalne grupe, neovlašćeno proizvodili i stavljali u promet droge, počinili teško ubistvo, nabavljali oružje…

Za skoro ista dela optuženi su i Šarić i drugi uhapšeni u Srbiji. Pri tome mediji prenose da ubistvo za koje se optužuju se odnosi na ubistvo Milana Milovca Cigle, bliskog saradnika Darka Šarića.

USKOK, koji je naveo da je hapšenje rezultat zajedničke akcije Eurodžasta i Europola, kao i više drugih zemalja, nije saopštio identitet uhapšenih, ali hrvatski mediji prenose da je među njima kao glavni okrivljeni Petar Ćosić, koji je optužen da je u periodu od 2019. do 2022. organizovao kriminalnu grupu koja je švercovala kokain iz Južne Amerike u Evropu.

Oni su na ovaj način prokrijumčarili u Hrvatsku i druge zemlje članice EU najmanje 609 kilograma kokaina koji su potom i preprodali u vrednosti većoj od 17 miliona evra.

Ćosić se sa ostalim članovima kriminalne grupe sumnjiči za organizovanje ubistvo jednog od njihovih kriminalnih sardnika u Ekvadoru, koji je po saopštenju USKOK-a bio zadužen za kontakt sa dobavljačima kokaina.

Mediji prenose da je ubijeni koji se pominje u saopštenju USKOK-a Milan Milovac zvani Cigla, blizak saradnik Darka Šarića o kome se u Srbiji ništa nije znalo 11 godina.

U saopštenju USKOK-a navodi se da pojedini članovi kriminalne organizacije iz  Hrvatske nisu bili zadovoljni zato što je osoba koju su hteli da likvidiraju  (Milovac) osujetila ostvarenje kontakta sa dobavljačima kokaina iz Ekvadora i Kolumbije, kao i njegovim odnosom prema njima i njihovoj kriminalnoj grupaciji.

Ubistvo je organizovano 2020. godine, u novembru je ispaljeno više hitaca u Milovca ali on nije poginuo već je sa ozbiljnim povredama prevežen u bolnicu.

Zbog toga je trebalo ponovo da se organizuje njegovo ubistvo, a u saopštenju USKOK-a navodi se da su uhapšeni pripadnici kriminane grupe hteli da ubiju i policajce koji su čuvali Milovca u bolnici, i da su zbog toga angažovali ljude iz Kolumbije. Do toga međutim nije došlo zbog hapšenja jednog od napadača, a Milovac je preminuo nakon puštanja iz bolnice zbog prethodnih povreda.

Milovac je po pisanju pojedinih beogradskih medija bio blizak saradnik Darka Šarića. Za njim je bila raspisana Interpolova poternica a 12 godina je proveo u bekstvu.

Članovi  hrvatske kriminalne grupe još se terete da su prodavali oružje i eksplozivne naprave po Evropi, kao i da su omogućavali ulazak u Hrvatsku i boravak osobama koje na to nisu imale pravo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari