Saša Janković: Ponovo na naslovnicama tabloida 1Foto: FoNet/FoNet TV

Otkada se u decembru 2018. godine Saša Janković povukao sa mesta predsednika Pokreta slobodnih građana, bivši zaštitnik građana i predsednički kandidat na izborima godinu ranije retko se pojavljivao u medijima.

Po koja kratka izjava, ali ništa više od toga. Janković se pre par dana pojavio u podkastu Nove S „Snaga uma“ i rešio da, ono što se kaže, otvori dušu.

Voditeljka Miljana Nešković gosta je najavila kao čoveka koji je mnogo puta bio u žiži javnosti i tablodnih hajki.

Ona je dodala da se čini da Janković, kada je sve to prošlo, nikada nije imao priliku da govori o svojim životnim lekcijama.

Paradoksalno, ili pak očekivano, nekoliko rečenica koje je u emisiji izgovorio, vratile su ga na naslovne strane tabloida koji, kada je bio predsednički kandidat, nisu izlazili iz štampe bez njegove fotografije.

– (…) i stratezi i ambasadori, prijatelji i kvaziprijatelji, zato što kažu, ne, ne, Saša, tako se osvaja vlast. Pa onda, okej, ako nećeš ti, s kim bi mogao da sarađuješ u SNS-u, znaš, ako Vučiću slučajno otkaže srce, nešto mu nije okej srce… Ja kažem, znate šta, ajmo da se pravimo da ja ovo nisam čuo, jer ako prihvatim da sam čuo to što ste rekli, onda mi nikada više u životu nemamo šta da pričamo. Jer bez obzira što mi je taj čovek učinio najgore stvari u životu, pa šta ću ja biti ako budem na takav način razmišljao o njemu – rekao je Janković.

I počelo je otvoreno prvenstvo Srbije za tabloide u kreativnom tumačenju izjava i prelomu naslovnih strana.

Informer: „Saša Janković otkrio – Stranci su planirali da Vučić umre od srca – pakleni plan bio da Vučiću lekovima izazovu infarkt.

“ Srpski telegraf: „Saša Janković obelodanio kako su hteli da sruše vlast: Zapad mi govorio da se približim Vučiću, da će mu otkazati srce.“ Alo: „Šokantno – Saša Janković otkrio pakleni plan stranaca – Vučiću smrt, njima vlast.“ Objektiv: „Pakleni plan – ubiti predsednika, ali da izgleda kao infarkt – kap otrova u ručak Vučiću.“ Možda Jankoviću tabloidi nisu nedostajali. Ali on njima jeste.

Rođen je 1970. u Loznici. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu 1996. Od 1994. do 1997. bio je novinar u agenciji Beta, a od 2003. radio je u Odeljenju za demokratizaciju Misije OEBS-a u Beogradu.

Za zaštitnika građana izabran je u Skupštini 2007. a reizabran 2012. na drugi petogodišnji mandat. Odlikovan je 2015. francuskim Nacionalnim ordenom u rangu viteza.

Na predsedničkim izborima 2017. osvojio je 597.728 glasova. Oženjen je i ima sina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.