Saša Savić: Vidimo se na granici, kakav sam ja to terorista 1Foto: STARSPORT

Odlučio sam da odem na granicu i da vidim kako to misle da mi ne daju da je pređem – kaže za Danas Saša Savić, predsednik srpskog ogranka ruskih „Noćnih vukova“, najavljujući da će danas, zajedno sa članovima „Noćnih vukova“, koji su juče iz Moskve stigli u Srbiji, ipak pokušati da pređe granicu sa BiH.

Nekoliko dana nakon što su „Noćni vukovi“ najavili devetodnevnu turneju po Srbiji i BiH, po nazivom „Ruski Balkan“, počevši od 19. marta, bosanskohercegovačke vlasti stavile su na „crnu listu“ za ulazak u tu državu vođu ove grupe iz Rusije Aleksandra Zaldostanova i srpskog vođu – Sašu Savića.

Upitan zašto je promenio odluku koju je našem listu saopštio tokom vikenda, da neće ni pokušavati da uđe u BiH, Savić kaže da je očekivao da će mu neko poslati dokument u kojem piše zašto je on pretnja po nacionalnu sigurnost, odnosno, kako kaže: „Zašto sam ja terorista“. Kako se to nije desilo, Savić za Danas navodi da je odlučio da danas ode na granicu i da mu lično uruče zabranu na papiru, sa objašnjenjem, nakon čega će da ih tuži.

Delegacija „Noćnih vukova“ iz Moskve stigla je juče u Srbiju, gde su nakon okupljanja u Novom Sadu krenuli za Beograd. Kako se čini, njihov cilj i zadržavanje nije im toliko važno u Srbiji, iako su, najavljujući turneju, naveli obilazak brojnih manastira. U Republici Srpskoj ih, za razliku od Srbije, gde nije predviđen susret ni sa jednim zvaničnikom, ipak čeka dobrodošlica predsednika RS Milorada Dodika sa drugim najvišim zvaničnicima tog entiteta, kao i reditelja Emira Kusturice.

Nakon zabrane ulaska u BiH vođi „Noćnih vukova“ Aleksandru Zaldostanovu i šefu ogranka te organizacije u Srbiji Saši Saviću, reagovala je Ambasada Rusije u Sarajevu, porukom da stigmatizovanje te motorističke grupe, inače poznate po bliskim vezama sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, može pripisati samo „zlonamernoj prozapadnoj propagandi“. Iz ruske ambasade u Sarajevu je saopšteno da je reč o „lažnom pokušaju da se ta grupa predstavi kao pretnja za bezbednost BiH“.

Zapadni mediji, međutim, uveliko izveštavaju o aktivnostima „Noćnih vukova“ u kontekstu toga da imaju za cilj da podstiču antizapadno raspoloženje na Balkanu, regionu sa komplikovanom istorijom etničkih tenzija, separatizma, oružanog sukoba i konkurentnih uticaja Rusije i Zapada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari