Savet Evrope pozvao srpske vlasti da uklone mural sa likom Ratka Mladića 1foto Miroslav Dragojević

Izvestioci Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PS SE) pozvali su danas srpske vlasti da uklone mural u Beogradu sa likom Ratka Mladića i da preduzmu „snažne akcije“ protiv veličanja ratnih zločinaca.

Izvestioci za Srbiju Pijero Fasino (Piero Fassino) i Ijan Lidel-Grejnger (Ian Liddell-Grainger) pozvali su vlasti u Srbiji da „bez dvosmislenosti preduzmu mere protiv veličanja osuđenih ratnih zločinaca i da bez odlaganja uklone mural u Beogradu koji veliča Ratka Mladića, osuđenog za ratne i zločine protiv čovečnosti“, navodi se u saopštenju PS SE.

„Zgroženi smo nemogućnošću vlasti, uprkos odluci komunalne policije, da uklone taj nelegalno postavljen mural i činjenicom da je bivšem dobitniku nagrade Vaclav Havel, Inicijativi mladih za ljudska prava (YIHR), zabranjeno da održi protest protiv murala 9. novembra, pri čemu je Ministarstvo unutrašnjih poslova navelo ‘bezbednosne razloge'“, dodali su izvestioci.

U saopštenju se navodi da su izvestioci potom obavešteni da je policija poslata da zaštiti mural i spreči pristup mogućim demonstrantima sa obe strane.

„Uhapšene su dve aktivistikinje YHR, napadnute su kancelarije tog udruženja, spaljen je transparent mirnih demonstranata koji pozivaju na sećanje na genocid u Srebrenici, a nacionalistički ekstremisti su organizovali kontra-demonstracije“, naveli su izvestioci.

Prema njihovim rečima, ti događaji podsećaju na potrebu nedvosmislene borbe protiv veličanja osuđenih ratnih zločinaca.

„Takvi akti podrivaju regionalnu saradnju i ometaju proces evropskih integracija čemu Srbija teži. Demokratsko društvo ne može da živi u negiranju ratnih zločina i u kulturi mržnje i nekažnjivosti“, naveli su izvestioci.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

4 reagovanja na “Savet Evrope pozvao srpske vlasti da uklone mural sa likom Ratka Mladića”

  1. Evo predlazem da usput traze da se ukloni promeni ime Aerodromu u Zagrebu Koji je zvanicno osudjen u Hagu za udruzen zlocinacki poduhvata u sluceju Prajko I I sestorka

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.