Saveti zaštitnika građana: Kako izbeći pravnu zavrzlamu duple kupovine stanova? 1Foto: Shutterstock/PIXEL to the PEOPLE

Slučaj u kome se našlo 12 porodica u Mirijevu zbog duple prodaje stanova nije usamljen. Zaštitnik građana Zoran Pašalić rekao je za RTS da kako bi građani u „punoj snazi“ imali svojinu na nepokretnosti, pored kupoprodajnog ugovora ona mora biti uknjižena, i tek kada se te dve stvari spoje može se govoriti o potpunom pravu.

Pašalić kaže da ako su u pitanju presuđene stvari onda zaštitnik građana ne može da pomogne.

Zgrada u ulici Zagrađe broj 2 u Mirijevu, mogla bi uskoro da promeni stanare i to zbog duple prodaje stanova. Sadašnji stanari su uredno kupili stanove od investitora koji je zgradu završio, ali je investitor koji je počeo gradnju i kupio parcelu, a objekat nikad nije izgradio, stanove prodao drugim stanarima.

Pravna zavrzlama u kojoj se našlo 12 porodica u Mirijevu nije usamljeni slučaj. Podaci Zaštitnika građana pokazuju da je takvih do 2016. godine bilo više od 20.000.

Ovo je samo poslednji u nizu ovakvih slučajeva. I jedni i drugi uredno su platili svoje stanove. S razlikom u tome da oni prvi, u njima nisu živeli. Postavlja se pitanje mogu li sada obe strane da zaštite svoja prava.

Zaštitnik građana Zoran Pašalić rekao je, gostujući u Dnevniku RTS-a, da će ovaj slučaj  svakako moći da se završi sudskim epilogom.

„Koliko će jedna i druga strana biti zadovoljne ne bih prejudicirao, ali da ovakvih slučajeva ima mnogo i bilo ih je pre 2010. godine, kada je uveden jedinstven registar prometa nepokretnosti a pogotovu posle 2014. kada su notari počeli da se na neki način bave kontrolom prometa nepokretnosti, to je svedeno na minimum ili nemoguće je da se takve stvari danas dešavaju“, ukazao je zaštitnik građana.

Prema njegovim rečima, ovo su slučajevi od ranije. U ovom slučaju, prvi kupci su 2004. godine kupovali.

Čija prava pre mogu biti zaštićena

Pašalić kaže da ne može da komentariše presudu, ali mogu da kontrolišu rad inspekcija.

„Ne možemo da kontrolišemo rad suda, neću da komentarišem prethodnu presudu, osim sudova možemo da kontrolišemo rad inspekcija, rad katastra i posredno rad izvršitelja preko komore izvršitelja, kao i javnih beležnika preko komore javnih beležnika“, rekao je  Pašalić.

Kaže da je najteže da kada dođe neko ko se pritužuje na to da je nezadovoljan presudom i vi ne možete da mu pomognete – ili je to pravosnažna presuda, pa ne možete da se mešate u rad sudova.

„Ali kada su bile greške inspekcije ili je bilo grešaka u katastru, mi smo reagovali i takvih slučajeva ima dosta“, dodaje on.

Pozvao je građane koji imaju sličan problem da se jave.

Stalno je takvih poziva, sa velikom pažnjom obrađujemo te slučajeve, u pitanju je veliki novac, ogromna imovina, ako se ovakva situacija desi može da napravi životni problem, napominje zaštitnik građana.

Pašalić kaže da ako su u pitanju presuđene stvari onda Zaštitnik građana ne može da pomogne, ali ako se dešava nešto sada, što se tiče institucija koje mogu da kontrolišu, treba da se građani obrate.

Novi vid prevare je nepoštovanje ugovora, kada je u pitanju kvalitet, brzina gradnje.

„Građani su se javljali, moraju prvo da se obrate nadležnoj inspekciji i kada ona obavi posao, ako su građani nezadovoljni tom odlukom obraćaju se nama, ili ako se ogluši inspekcija za nekom vrstom kontrole, onda se opet obraćaju nama“, podvukao je Pašalić.

Pašalić kaže da se onda proverava rad inspekcije.

Lekaciju treba obnavljati, šta građani treba da znaju

„Građani treba da znaju da to što imaju kupoprodajni ugovor, što uredno plaćaju infostan, poreze i druge dažbine u vezi sa nepokretnosti – ne znači da su osigurali svoju nepokretnost u smislu da je to njihovo. Da bi u punoj snazi imali svojinu ta nepokretnost pored kupoprodajnog ugovora mora biti uknjižena, tek kada se te dve stvari spoje može se govoriti o potpunom pravu“, napomenuo je Pašalić.

Govoreći o zaštiti prava obe strane što se tiče duple prodaje stanova, zaštitnik građana kaže da imate presudu koja je pravosnažna i izvršna i imate postupak koji je u toku.

„Neće moći i jedni i drugi da budu u stanu, kakav će biti sudski epilog ne bih prejudicirao“, zaključio je Pašalić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari