Selaković: Manje korisnika socijalne pomoći u Novom Sadu jer privreda jača 1Foto: FoNet/ Milica Vučković

Ministar za rad, zapošljavanjе, boračka i socijalna pitanja Srbije Nikola Sеlaković izjavio je danas da je smanjenje broja primalaca novčane socijalne pomoći od 2018. godine preko novosadskog Centra za socijalni rad od prosečno po 2,5 odsto godišnje, rezultat ekonomskog osnaživanja Novog Sada, Pokrajine i Srbije.

„U Novom Sadu imamo niz ozbiljnih kapitalnih investicija koje su zapošljavale ljude, ekonomski ih osnaživale, omogućavale im da se zaposle, da reše pitanje svojih stalnih prihoda i time siđu sa liste primalaca novčane socijalne pomoći“, rekao je ministar.

„Nama treba da bude cilj da ekonomski osnažimo svakoga ko je radno sposoban, da se zaposli i počne da radi, da ne bi bio na novčanoj socijalnoj pomoći. U Novom Sadu se to sprovodi značajno bolje nego u mnogim drugim gradovima u Srbiji“, istakao je Selaković na mеđunarodnoj konfеrеnciji „Dani socijalnе zaštitе: nasiljе – uzroci, mеrе i intеrvеncijе“.

Rekao je da je neophodno izboriti se za to da centri za socijalni rad ne budu „poslednja rupa na svirali“ i da se o toj oblasti ne govori u javnosti samo kada se dogode afere koje dovode do kritika i napada na ljude koji rade u tim institucijama.

On je ocenio da u ovoj oblasti postoji „ozbiljno prenormiranje“ – centri za socijalni rad vode 530 vrsta postupaka, i dodao da je neophodno umrežavanje centara da bi se dobre prakse iz jedne sredine primenile u drugim.

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić poručio je da je za grad od izuzetne važnosti jačanje ustanova socijalne zaštite, a da se u prevenciji nasilja moraju sprovoditi šire mere.

„Važno je da što više govorimo o nasilju koje nas duboko pogađa da bismo svi postali svesni kako ga prepoznati, prijaviti i izboriti se s njim“, dodao je Đurić.

Reako je da će Grad Novi Sad nastaviti da vodi socijalno odgovornu politiku, da unapređuje kvalitet rada socijalnih službi, ocnivši da će tome doprineti snažno partnerstvo s resornim ministarstvom i saradnja sa civilnim sektorom.

Deset odsto stanovnika Novog Sada tražilo pomoć od Centra za socijalni rad

Direktorka Centra za socijalni rad Novog Sada Jelena Zorić ocenila je na početku konferencije da je „važno da razumemo složenost fenomena nasilja i da ne možemo linearno da ga posmatramo, već sistemski, sa sistemskim rešenjima“.

Centru za socijalni rad u Novom Sadu u toku 2022. godine obratila se čak 31 hiljada građana, što je gotovo 10 odsto stanovništva, a na osnovu toga CZSR je realizovao čak 52.000 prava, mera, usluga i stručnih postupaka, što je više nego prethodne godine, objavljeno je na mеđunarodnoj konfеrеnciji „Dani socijalnе zaštitе: nasiljе – uzroci, mеrе i intеrvеncijе“.

Direktorka Centra za socijalni Rad Novog Sada Jelena Zorić istakla je da je jedan od ciljeva ove konferencije da se izađe javno pred građane, jer su oni nedovoljno informisani o aktivnostima CZSR.

„Važno da vidimo kakvo je stanje u socijalnoj zaštiti, kakve su potrebe naših korisnika i koliko je važno da odgovorimo na sve te potrebe“, rekla je Zorić.

Ona je dodala i da je u toku prošle godine 3.200 korisnika dobilo jednokratnu socijalnupomoći, dok je pravo na novčanu socijalnu pomoć ostvario 2.301 korisnik, što zajedno sa članovima njihovih porodica čini ukupno 5.587 osoba.

„Tokom 2022. godine realizovano je 11.293 prava, mera i usluga i stručnih postupaka u Službi za decu i mlade, kao i 15.800 u Službi za odrasla i stara lica“, navela je Zorić.

Dodala je i da je za potrebe domskog smeštaja evidentirano 2.500 korisnika što je, kako je navela, povećanje u odnosu na prethodnu godinu za čak 17 procenata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari