Staropazovačka Osnovna škola Heroj Janko Čmelik jedina je u Sremu u kojoj se nastava izvodi na slovačkom jeziku. Prošle godine, kod Slovačke razvojne pomoći (ODA), odnosno, Fonda koji je oformilo Ministarstvo za spoljne poslove Republike Slovačke, ova škola je konkurisala za sredstva za rekonstrukciju.

Staropazovačka Osnovna škola Heroj Janko Čmelik jedina je u Sremu u kojoj se nastava izvodi na slovačkom jeziku. Prošle godine, kod Slovačke razvojne pomoći (ODA), odnosno, Fonda koji je oformilo Ministarstvo za spoljne poslove Republike Slovačke, ova škola je konkurisala za sredstva za rekonstrukciju. Staropazovački projekat je prihvaćen i odobreno im je šest i po miliona slovačkih kruna za rekonstrukciju školske zgrade.
Prema rečima direktora škole Janka Havrana, od ovih sredstava radiće se samo prva faza rekonstukcije, i to sanitarnih čvorova, đačke kuhinje i dve učionice u prednjem delu zgrade. Zgrada je, inače, stara više od sto godina, a nastava u sadašnjem prednjem delu zgrade počela je još 1882. godine. U dva navrata zgrada je dograđivana, i to pedesetih i osamdesetih godina prošlog veka.
– Realizacija projekta počela je u decembru prošle godine i trajaće do decembra 2009. godine. Radovi će se izvoditi u julu i avgustu zato što se te prostorije koriste u redovnom nastavnom procesu – kaže Havran.
Inače, kao i u svim školama, i u ovoj broj učenika opada. Ove školske godine ima ih 320, a samo pre četiri decenije bilo ih je 1019. Direktor Havran ističe da učenici ove škole postižu dobre rezultate i u vannastvnim aktivnostima i raznim takmičenjima gde stižu i do republičkog nivoa.
– Naša škola je, iako se nastava izvodi na slovačkom jeziku, u školskom sistemu Republike Srbije i finansiraju nas Ministarstvo prosvete i lokalna samouprava sa kojom imamo dobru saradnju. Međutim, mi ćemo za potrebe škole i unapređenje nastavnog procesa i dalje pisati projekte i konkurisati i kod državnih fondova i kod međunarodnih – navodi direktor škole Janko Havran.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari