Share fondacija pozdravila odluku o povlačenju spornog Nacrta zakona o unutrašnjim poslovima 1Foto: Pixabay / ilustracija

Share fondacija saopštila je danas da, kao organizacija posvećena digitalnim pravima i slobodama, koja se između ostalog bori protiv uvođenja masovnog biometrijskog nadzora, pozdravlja odluku ministra unutrašnjih poslova Srbije da povuče sporan Nacrt zakona o unutrašnjim poslovima.

„Pozivamo nadležne da učine još jedan korak i proglase moratorijum na upotrebu naprednih tehnologija za biometrijski nadzor i masovnu obradu biometrijskih podataka građana“, navodi se u saopštenju.

Takav potez bi bio u skladu sa preporukama Ujedinjenih nacija i Evropske unije, kao i mnogobrojnih organizacija i eksperata širom sveta.

„Pozivamo nadležno ministarstvo i Vladu Srbije da u narednim postupcima izrade zakona, posebno onih kojima se uređuje primena naprednih tehnologija u društvu, obezbede široku javnu raspravu, kako bismo zajednički doprineli kvalitetu zakona koji se tiče svih građana Srbije“, navodi Share fondacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari