Si Đinping da bude predsednik i nakon 2023. 1Foto:EPA ANATOLY MALTSEV

Vladajuća Komunistička partija Kine predložila je brisanje odredbe koja propisuje da predsednik može da ostane na čelu države najviše dva petogodišnja mandata.

To bi značilo da bi aktuelnom šefu države Si Đinpingu bilo omogućeno da ostane lider zemlje i nakon isteka drugog mandata. Inače se dosta spekulisalo o tome da će on tražiti da ostane kineski predsednik i nakon 2023.

Na kongresu partije prošle godine Si je učvrstio svoj status najmoćnijeg lidera još od vremena pokojnog Mao Cedunga. NJegova ideologija je takođe utkana u program partije, a oličava se i u raskidu s konvencijom, nije poznat njegov naslednik. “Centralni komitet Komunističke partije Kine je predložio da se iz Ustava izbriše odredba prema kojoj predsednik i potpredsednik Narodne Republike Kine ‘neće služiti više od dva uzastopna mandata’”, izvestila je juče državna agencija Sinhua, preneo je Bi-Bi-Si. Zvaničnici koji čine Centralni komitet partije treba da se sastanu danas u Pekingu. Predlog će biti iznet pred zakonodavce na godišnjoj sednici Nacionalnog narodnog kongresa, koja treba da počne 5. marta.

Si je predsednik Kine od 2013. i prema sadašnjem Ustavu bi trebalo da se povuče s čela države 2023. Tradicija ograničavanja broja predsedničkih mandata na deset godina datira od devedesetih godina prošlog veka kada je veteranski lider Deng Sjaoping uložio napore da spreči reprizu haosa koji je obeležio Maovu eru i period nakon toga. Sijeva dva prethodnika su postupala u skladu s tim sistemom, ali od kada je došao na vlast 2012. pokazuje spremnost da uvede sopstvena pravila.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari