Vlada Srbije još uvek nema tačne podatke o visini materijalne štete koju su načinile elementarne nepogode – poplave i zemljotresi, tokom protekle godine u Srbiji.



Procenjuje se da je reč o sumi od nekoliko milijardi dinara, a samo zemljotres u Kraljevu napravio je štetu između dve i po i tri milijarde dinara.



Do sada su samo opštine pogođene poplavama u decembru dostavile Komisiji za elementarne nepogode pri Vladi Srbije, podatke o proceni nastale štete.


U Komisiji kažu za naš list da podatke imaju za novembar i decembar prošle godine na osnovu procena koje su im dostavile opštine – Trgovište, Mali Zvornik, Loznica, Prijepolje, Bogatić, Priboj, Zaječar i Ljubovija, a koje se odnose samo na poplave krajem 2010.

– Ukupna procenjena šteta u ovim opštinama iznosi 823,4 miliona dinara. To se ne odnosi na Kraljevo, već samo na navedene opštine. One su tokom decembra od Vlade Srbije dobile pomoć u iznosu od 126 miliona dinara, dok je Kraljevu uplaćeno 250 miliona dinara – kažu za Danas u Vladi Srbije.

Najveći broj elementarnih nepogoda u Srbiji tokom prošle godine pretrpela je opština Loznica, koja je dva puta bila poplavljena, a početkom godine pogođena i gradom.

Načelnica Gradske uprave u Loznici Milojka Smiljanić kaže za Danas da je grad u aprilu uništio poljoprivredne useve, izlivanje Jadra u junu pričinilo je štetu od oko 190 miliona dinara, dok je 97 miliona dinara, kolika je procenjena šteta od poslednjih poplava u decembru, samo preliminarna cifra.

– Za poplave u junu od Vlade Srbije dobili smo četiri miliona dinara i neke simbolične donacije. Još uvek se sakupljaju podaci o tome kolike su posledice od poslednjeg izlivanja Drine u decembru. Vlada Srbije početkom godine uplatila je 29 miliona dinara, ali pomoć dobijamo i od donatora. Rudnik „Kolubara“ iz Vreoca izdvojio je 300 tona uglja za lozničke porodice, Ministarstvo trgovine i usluga 100.000 litara dizel goriva, dok je Direkcija za robne rezerve izdvojila 300 tona merkantilnog kukuruza. Crveni krst Srbije dostavio je 76 kompleta materijala za krečenje – navodi Smiljanićeva.

Izlivanjem Drine početkom decembra u lozničkom kraju poplavljeno je oko 800 kuća, 200 vikendica i oko 6.000 hektara poljoprivrednog zemljišta.

Jedna od najsiromašnijih opština u Srbiji, Trgovište, takođe je dva puta pretrpela poplave: Reka Pčinja izlila se 15. maja 2010. a potom i 4. decembra.

Nadležni u Pčinjskom okrugu procenili su štetu od prvih poplava na 280 miliona dinara, dok je šteta od ovih drugih oko 70 miliona dinara.

– U Trgovištu je u majskim poplavama porušeno 13 mostova i uništeno oko 500 kilometara seoskih puteva. Oštećena je vodovodna i kanalizaciona mreža. Do sada je na račun opštine uplaćeno 34 miliona dinara, od kojih je Vlada Srbije uplatila 15 miliona, a ostalo su donatori. Izgradnja mostova i sanacija puteva nam je prioritet, kao i isplata nadoknade poljoprivrednicima, koji do sada nisu dobili ni dinar – kaže za Danas Darko Tomić, predsednik opštine Trgovište.

On dodaje da je jedan most sagrađen uz pomoć opštine Surdulica, da je počela gradnja dva mosta po ugovoru sa Ministarstvom za NIP, sa kojim je dogovorena izgradnja još dva mosta. Ministarstvo za infrastrukturu finansiralo je izgradnju brane na reci Tripušnici, gde se dvoje građana udavilo.

– Od Trgovišta je odsečeno 15 sela, više od 500 porodica živi bez ikakvih primanja, 47 porodica se nakon prvih poplava iselilo iz opštine, a devet kuća se nalazi na klizištu. Tražili smo od Vlade Srbije da se pored montažnih kuća koje će biti izgrađene u Kraljevu, devet bude sagrađeno i u Trgovištu – navodi Tomić.

Tange i brushalteri

Darko Tomić, predsednik opštine Trgovište, navodi da je svaka pomoć opštini dobro došla, jedino što ne znaju šta će sa nekoliko hiljada pari tanga gaćica i brushaltera, koje su prošle nedelje dobili od Uprave carina, kao i sa obućom namenjenom za pokojnike.

Pomoć

Procene štete od poplava u novembru i decembru koje su opštine dostavile Komisiji za elementarne nepogode pri Vladi Srbije.

Trgovište procena          73.300.000

Mali Zvornik procena      63.799.000

Loznica procena             97.000.000

Prijepolje procena        420.000.000

Bogatić bez procene      37.000.000

Priboj procena               25.000.000

Zaječar procena            33.000.000

Ljubovija procena          45.000.000

Ukupno procenjene štete bez Kraljeva 823.399.000

Vlada Srbije ukupno uplatila 376.000.000

Uplaćeno u decembru Kraljevu / 250.000.000

Uplaćeno u decembru ostalim opštinama / 126.000.000

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari