Simboličnim poklonima do višeg cilja: Članovi subotičkog Udruženja "ZaJedno" izrađuju sapune i sveće s prazničnim motivima 1Foto: Fejsbuk stranica Udruženje ZaJedno

Ako želite da obradujete sebi dragu osobu za praznike malim znakom pažnje koji će istovremeno biti lep i koristan, možete joj pokloniti neke od unikatnih sapuna ili sveća sa uskršnjim motivima koje su izradili članovi subotičkog Udruženja “ZaJedno” i tako pomognete i njima da ova programska aktivnost preraste u Radni centar.

Sapuni u obliku zeka raznih boja, te sveće kojima je samo mašta granica, s puno ljubavi i pažnje izradili su članovi Udruženja za podršku osobama sa psihofizičkim smetnjama “ZaJedno” u okviru uskršnjih radionica.

Kako za Danas objašnjava Snežana Maravić, koordinatorka programskih aktivnosti ovog subotičkog Udruženja, u pitanju je nova programsku aktivnost za koju se nadaju da će jednoga dana da preraste u Radni centar, koji će se baviti izradom i izlivanjem dekorativnih i mirišljavih sapuna i sveća.

“Ideja je proizašla iz toga što zapravo ima dosta mladih i odraslih osoba sa invaliditetom koje, bilo da su uključene u neke od programa sistemske podrške, u smislu Dnevnog boravka, ili nisu, izostaje taj deo radnog angažovanja. Oni prosto nisu radno angažovani i uglavnom su uključeni u neke od naših postojećih programskih aktivnosti, a ovime smo hteli to da obogatimo i da ih uključimo u nove vidove radnog angažovanja koji će usput biti kreativni i korisni”, kaže Maravić.

Simboličnim poklonima do višeg cilja: Članovi subotičkog Udruženja "ZaJedno" izrađuju sapune i sveće s prazničnim motivima 2
Snežana Maravić, foto: J. Patarčić/Danas

Osim kreativnosti i korisnosti, Maravić ističe da je izbor pao upravo na ovaj “zanat” zato što ima mnoštvo faza izrade u koje mogu da uključe svaku osobu, bez obzira na vrste stepena invaliditeta.

Tako članovi udruženja “ZaJedno” gotovo svakog dana učestvuju u po jednoj fazi, od seckanja fitilja, preko izlivanja i ukrašavanja željenih oblika, do izrade pakovanja za sapune i sveće, ispunjavajući vreme sticanjem novih veština.

“Njima to jako puno znači. Verujte, oni dođu i provedu tamo sate i sate. I saradnici koji su prošli obuke, i oni, uopšte ne primete gde im prođe vreme. Po četiri-pet sati znaju da provedu ukrašavajući, što je jako dobro. Takođe, kada izliju, na primer, sapun ili sveću, pa vidimo da ne izgleda lepo, nije uspela li ima rupicu ili je pukla, nema veze, izlivaju ponovo. Dakle, nema uništenog materijala, nema bacanja nečega i zato svakome možemo naći neku aktivnost i mogu da probaju 300 puta, kreativno je, lepo je, i na kraju, budu jako ponosni i srećni kada završe”, objašnjava Maravić.

Simboličnim poklonima do višeg cilja: Članovi subotičkog Udruženja "ZaJedno" izrađuju sapune i sveće s prazničnim motivima 3
Foto: Fejsbuk stranica Udruženje ZaJedno

A najvažnije u celom procesu stvaranja je druženje među članovima Udruženja, za koje naša sagovornica kaže da je vrlo bitno, pogotovo nakon što izađu iz sistema obrazovanja.

“Oni uvek uz to puste muziku, piju kafu, osvežavaju se, razgovaraju u jednoj potpuno prijatnoj atmosferi. Jako je važno da budu sa vršnjacima i da izađu iz kuće, jako je važno da nakon završenog obrazovanja, pogotovo ako nisu uključeni nigde i ako nisu zaposleni, jer oni uglavnom borave u kući, usmereni su na svoju užu porodicu i vrlo malo imaju mogućnosti, a tokom vremena i potrebe da izlaze u socijalnu sredinu, i onda otprilike sve ono što je rađeno do tada, negde gubi suštinu i smisao, a gube i sposobnosti, tako da je to ono što želimo da izbegnemo”, naglašava Maravić.

Sve što su članovi Udruženja “ZaJedno” izradili predstavljeno je na humanitarno-prodajnoj izložbi, koja se trenutno nalazi u prostorijama igraonice “Abrakadabra”, a kupovinom bilo kojeg sapuna ili sveće, obezbeđuju se sredstva za kupovinu materijala u vidu novih sirovina, boja, ukrasa i kalupa za naredne radionice.

Na ovaj način, ne samo da će veći broj osoba sa invaliditetom moći da se uključi u ove aktivnosti, već će se obezbediti i održivost programa koja je, kako ističe naša sagovornica, ključna.

“To se za sada zaista pokazalo kao dobro, jer je ljudima interesantno i lepo izgleda, a osim dekoracija za praznike, radimo i po narudžbi. Na primer, ukoliko neko želi određenim povodom i u određenoj boji ili određenog oblika neku sveću ili sapunčić, radili smo i to po narudžbi. Jako je važno kod svih ovih radionica obezbediti održivost da bi se obezbedio kontinuitet, da to ne bi bilo nešto što će trajati samo izvesno vreme ili dok traje projekat, nego da bi to bilo zaista kontinuirano i da bismo mogli stalno da povećavamo broj ljudi koje uključujemo”, kaže Maravić.

Simboličnim poklonima do višeg cilja: Članovi subotičkog Udruženja "ZaJedno" izrađuju sapune i sveće s prazničnim motivima 4
Foto: Fejsbuk stranica Udruženje ZaJedno

Nakon uskršnjih, članovi udruženja “ZaJedno” počeće da se pripremaju za prvomajske praznike, a u budućnosti planiraju da se pridruže i manifestacijama u okviru kojih će imati svoj humanitarno-prodajni štand.

Takođe ih je moguće kontaktirati i putem Fejsbuk stranice ili telefonom, kao i posetiti igraonicu “Abrakadabra” u toku radnog vremena i pogledati čime sve raspolažu.

“U aktivnosti su uključene mlade i odrasle osobe sa invaliditetom i uključujemo sve, ko god želi da se priključi i kome to deluje interesantno. Možda je ovo prilika i da se uputi poziv svim mladim i odraslim osobama sa invaliditetom, bez obzira da li su naši članovi ili nisu, jer ovo je nešto što je nezavisno od toga i mogu da se uključe u ove aktivnosti”, poručuje Snežana Maravić.

Više vesti iz ovog grada čitajte na ovom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari