Sindikat "Nezavisnost": Protest zdravstvenih radnika 23. novembra, posle toga štrajk 1Foto: Shutterstock

Zdravstveni radnici najavili su protest za 23. novembar, a ukoliko im se ne ispune zahtevi stupiće u jednočasovnu obustavu rada, a potom početkom decembra i u štrajk, rekao je za N1 Zoran Ilić, predsednik granskog sindikata „Nezavisnost“.

Kako je navodeno iz reprezentativnih sindikata, razlozi za najavljene proteste su niske plate ali i druge nedoslednosti resornih ministarstava i Vlade Srbije.

„Mi smo još u maju predali zahteve. Želimo jedinstvenu cenu rada, sad ih imamo pet. Isto tako tražimo i izmenu koeficijenata koje smo radili 2018. godine sa predstavnicima države, a to znači da želimo da naše plate dostignu potrošačku korpu, Koeficijent rada je sada 1,3, a 2018. je bio 1,8. To znači da sada ljudi koji rade sa srednjom školom primaju minimalaca. U sebtembru se ministarstvo složilo sa našim predlozima, izračunali smo koliko je to novca, i direktorka fonkad je rekla da ima novca“, rekao je u Novom danu Zoran Ilić, predsednik granskog sindikata „Nezavisnost“.

On je istakao i da povećanje plata koje zdravstveni radnici i nemedicinsko osoblje traže ne bi ugrozilo budžet Srbije, ali da bez obzira na dogovore iz septembra do povećanja plata, osim vozačima, nije došlo.

„Naš protest je najavljen za 23. novembar, simbolično u pet minuta do 12 ispred Vlade Srbije. U svemu ovome ne učestvuje samo granski Sindikat zdravstva i socijalne zaštite. Mi radimo zajedno kolegama iz Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti, a podržavamo i manje sidikate. Mi ćemo 23. izaći na ulicu, a ukoliko nam ne ispune zahteve 30. novembra imaćemo jednočasovnu obustavu rada na teritoriji cele Srbije u svim zdravstvenim ustanovama, a najverovatnije i u socijalnim ustanovama“, rekao je Ilić.

On je istakao da i ukoliko posle obustave rada planirane za kraj novembra ne budu ispunjeni njihovi zahtevi, štrajkom zdravstvenih radnika će najverovatnije početi četvrtog decembra.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari