Sindikat obrazovanja Srbije izrazio je danas zabrinutost za bezbednost zaposlenih u ustanovama obrazovanja i zatražio hitan sastanak Radne grupe za borbu protiv nasilja u školama.

“Pokazalo se da smo bili u pravu kada smo upozoravali na odredbe Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja (ZOSOV) kojima su prava zaposlenih svedena na minimum, dok su obaveze sve veće i veće. Tražili smo od zakonodavaca da se zaposleni zaštite tako što će dobiti status službenih lica, ali za to država nije imala sluha.

Zato se u proteklih nekoliko godina sve češće događa da u medijima saznajemo za slučajeve nasilja prema zaposlenima u školama, bilo od đaka bilo od roditelja”, saopštio je Sindikat obrazovanja Srbije, povodom slučaja koji se desio u Tehničkoj školi u Trsteniku, gde je učenik izmakao stolicu profesorki koja je potom pala.

Sindikat je zatražio od nadležnih da striktno primene odredbe zakona i prema počiniocima nasilja preduzmu odgovarajuće mere.

“Sindikat obrazovanja Srbije daje podršku našoj koleginici i ponovo će tražiti izmene ZOSOV-a u cilju bolje zaštite zaposlenih od nasilja i hitan sastanak Radne grupe pri Vladi za borbu protiv nasilja u školama, formirane u decembru 2019. godine”, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari