Sindikat pravosuđa Srbije: Menjati Ustav zbog političkog uticaja na pravosuđe 1Foto: Stefana Savić

Sindikat pravosuđa Srbije zabrinut je zbog upornosti Ministarstva pravde u ubeđivanju javnosti da će predložene izmene ustavnih odredbi o pravosuđu ojačati pravosudni sistem, saopštio je danas ovaj Sindikat.

Ustav bi trebalo da se menja zbog postojanja političkog uticaja na pravosuđe. To znači da je uticaj prepoznat, odnosno da postoji. A da bi se taj uticaj smanjio, potrebno je odsustvo političara ili njihovo manje prisustvo u izbornom postupku nosilaca pravosudnih funkcija, podseća Sindikat.

Prethodna reforma sprovodila se navodno radi jačanja nezavisnosti sudstva, efikasnosti sudstva, veće dostupnosti pravde i pravne sigurnosti za sve građane. Međutim, rezultati su suprotni.

Ta reforma je zatrpala pravnu sigurnost, jer građani i dalje imaju problem sa pristupom pravdi dok su nam pravno najsigurniji političari. Oni i pokreću i zastavljaju reforme pravosuđa, uz obavezne hvalospeve. Naravno, bez odgovornosti za posledice. Prethodni reformatori nisu kažnjeni a štetu su platili i osećaju građani, navodi Sindikat pravosuđa Srbije.

Predloženi Nacrt ustavnih amandmana ne umanjuje već podstiče politički uticaj. I umesto da Ministarstvo pravde prihvati preporuke sudija i tužilaca – predstavnika profesionalne grane vlasti za poboljšanje predloženih amandmana, ono tvrdoglavo dovodi javnost u zabludu, ocenjuje Sindikat.

Na pogubne posledice one nakaradne reforme najglasnije su ukazivala upravo udruženja sudija i tužilaca. I bila su u pravu! I zato im sada treba verovati, zaključeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari