Sindikat protiv PCR-a za nevakcinisane medicinare 1Klinički centar Kragujevac Foto: Pressek

Granski sindikat zdravstva i socijalne zaštite „Nezavisnost” reagovaće u narednom periodu zbog odluke pojedinih direktora zdravstvenih ustanova da od svojih zaposlenih koji nisu vakcinisani a koji se vraćaju sa odmora traže PCR test, čije bi troškove snosili sami zaposleni, rekao je za Danas predsednik ovog sindikata Zoran Ilić.

Agencija Beta prethodni je objavila da će zaposleni u kragujevačkom Univerzitetskom kliničkom centru koji nisu vakcinisani morati po povratku sa odmora, bolovanja ili slobodnih dana da o svom trošku urade PCR test pre povratka na posao.

U odluci koju je potpisao direktor Kliničkog centra Predrag Sazdanović, navodi se da je ona doneta zbog „velikog broja nevakcinisanih zaposlenih u Univerzitetskom kliničkom centru i pojave novog soja SARS-CoV-2 koji je zarazniji, brže se širi i daje drugačiju sliku od dosadašnjih sojeva“.

Da ovakva odluka postoji i u drugim ustanovama napisao je epidemiolog Zoran Radovanović u svom autorskom tekstu, navodeći kao primer KBC Zvezdara.

Zoran Ilić kaže međutim da se ovakvom odlukom krše radnička prava. Upitan da li je ovakav potez opravdan s obzirom na dostupnost vakcina, te činjenicu da svako može da je primi i na taj način bude oslobođen obaveznog PCR testa, sagovornik Danasa ističe da odluka o vakcinaciji je odluka pojedinca i da obavezna vakcinacija protiv kovida za zdravstvene radnike, kakva postoji za grip na primer, nije doneta.

Odgovarajući na pitanje o stavu njegovog sindikata prema obaveznoj vakcinaciji zdravstvenih radnika, on navodi da sindikat ne može da se odredi prema tome, dok takva odluka i ne bude donesena.

-Većinski stav naših članova jeste da svi treba da prime vakcinu, i mi apelujemo na građane, a posebno mlade, da to učine, dodaje Ilić.

Dnevni list Danas objaviće sutra u štampanom izdanju tekst o stavovima ostalih sindikata u zdravstvu o obaveznoj vakcinaciji zdravstvenih radnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.