Sindikat RTS-a traži hitnu sednicu Upravnog odbora zbog boljih uslova rada, Klanšček poručuje "da je njegov stav jasan" 1Foto: Mateja Stanisavljević/ATAImages

Nezavisni strukovni sindikat RTS-a uputio je Branislavu Klanščeku, predsedniku UO RTS-a, zahtev za hitno održavanje sednice Upravnog odbora, zbog, kako navode, nemogućnosti ostvarivanja socijalnog dijaloga, u cilju zaštite i unapređenja profesionalnih, radnih, ekonomskih, socijalnih i kulturnih prava zaposlenih.

U zahtevu se ističe da je hitno održavanje sednice UO RTS-a potrebno zbog odlučivanja o zahtevima sindikata sa nedavnog protesta.

Sindikat traži uvećanje osnovne zarade sa 23.000 dinara na 27.600 dinara, kao i povećanje iznosa za topli obrok i regres „s obzirom na visoku inflaciju i u uslovima porasta realnih troškova života“.

Dalje se traži zapošljavanje mladih stručnih kadrova u RTS-u, „imajući u vidu sadašnju starosnu strukturu zaposlenih na radiju – 53 godine, odnono na televiziji – 51“

Nezavisni strukovni sindikat zahteva i uvećanje takse za javni medijski servis „u cilju opstanka RTS-a“, kao i transparentnost u radu JMU RTS-a.

Predsednik UO RTS-a Branislav Klanšček kaže za Danas da je razgovarao sa sindikatima više puta i da je njegov stav povodom zahteva sindikata jasan.

– Njihovi zahtevi su legitimni i legalni, odnosno u skladu su sa Kolektivnim ugovorom u smislu zahteva za povećanje cene rada kao i regresa i toplog obroka, međutim, Kolektivni ugovor Sindikati potpisuju sa generalnim direktorom, a ne sa UO. Tako da je prava adresa za ovaj dopis Generalni direktor. Imali smo i ranije pokušaj prebacivanja odgovornosti na UO koji za konkretna pitanja nije nadležan. Takođe, lično smatram da je neophodno zapošljavanje mladih u RTS, ali i to je nadležnost generalnog direktora – ukazuje Klanšček.

Podsetimo, Nezavisni strukovni sindikat RTS-a i UGS Nezavisnost, koje je podržao Samostalni sindikat u RTS, održali su protest 5. aprila u holu zgrade u Takovskoj 10, nezadovoljni materijalnim položajem zaposlenih i nedostatkom socijalnog dijaloga u javnom medijskom servisu.

Učesnici su ponovili zahteve o kojima pregovaraju duže od pet meseci, ali kako su rekli, napretka u razgovorima nema.

– Protest je organizovan zbog nemogućnosti socijalnog dijaloga u RTS, između Upravnog odbora i rukovodstva. Osnovni zahtev je upravo vezan za nemogućnost ostvarivanja tog dijaloga, u cilju zaštite i unapređenja profesionalnih, radnih, ekonomnskih, socijalnih i kulturnih prava zaposlenih, rekao je tada za Danas predsednik Strukovnog sindikata RTS Dragan Milošević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari