Sindikat: Suludo da se u eri digitalizacije prikupljaju i čuvaju računi za prevoz 1Foto: Miroslav Dragojević

Sindikat pravosuđa Srbije uputio je molbu Vrhovnom kasacionom sudu za objavljivanje stava o pravdanju putnih troškova zaposlenih, jer smatra da je pravdanje troškova prevoza besmislena obaveza, kao i da mišljenje Ministarstva finansija o pravdanju putnih troškova nije obavezujuće i ne može da bude iznad zakona, saopšteno je danas iz Sindikata.

U saopštenju se navodi da je „suludo da se u eri digitalizacije prikupljaju i čuvaju računi za prevoz a sve kako bi se udovoljilo lažnoj zabrinutosti države zbog eventualnih zloupotreba u isplati putnih troškova“, kao i da je „prisustvo zaposlenog na poslu dovoljno opravdanje da se isti nije teleportovao na mesto rada, već da je imao neki trošak za dolazak na posao“.

„Suština tog prava i jeste da poslodavac isplati sredstva kako bi zaposleni došao na posao. Prema našem mišljenju, spisak zaposlenih o prisustvu na poslu je validan dokument“, navodi se u saopštenju.

Prema slovu zakona, kako se navodi, zaposleni ima pravo na naknadu troškova za dolazak na rad i odlazak sa rada a troškovi se nadoknađuju u visini cene mesečne pretplatne karte u gradskom, prigradskom, odnosno međugradskom saobraćaju.

Sindikat pravosuđa Srbije podseća i da „pravosuđe nema prostor za čuvanje pravosudne građe pa ostaje nejasno gde će se čuvati računi za 12.000 zaposlenih u sudovima i tužilaštvima, 3.000 sudija i tužilaca, kao i za 4.000 hiljade zaposlenih u ionako pretrpanim zatvorima“.

„Dakle, pod uslovom da svako od njih donese po jedan račun to je mesečno 19.000 računa ili godišnje 228.000 papira“, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari