"Zbog naše vere, kulture, roditeljskog vaspitanja": Sindikat zaposlenih policije odgovara zašto im smeta "Dorotej" 1foto EPA-EFE/JULIEN WARNAND - Vesna Andrić

„Razlog zašto smo tražili od gimnazija odgovore, prevashodno je to što smo mi prvo roditelji. Poštujemo našu pravoslavnu veru, pa smo tek potom predstavnici Sindikata zaposlenih policije“.

To za Danas navode iz ovog sindikata, odgovarajući na naše pitanje zbog čega su tražili izjašnjenja gimnazija o romanu „Dorotej“ Dobrila Nenadića, koji se nalazi u programu srpskog jezika i književnosti za prvi razred.

Kako je Danas pisao, sindikat je u zahtevu školama, pozivajući se na Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, pitao da li je „Dorotej“ obavezna knjiga, da li su stručna lica zadužena za obrazovni sadržaj dece pročitala ovaj roman, te ko je i kada naložio obrazovnim ustanovama da ga uvedu u nastavu.

Uz konstataciju da je sadržaj u ovoj knjizi neprikadan za školski uzrast, sindikat je pitao gimnazije i da li su roditelji obavešteni „u vezi navedene knjige“, da li su gimnazije dobile saglasnost roditelja da njihova deca uče ovakve sadržaje i da li se sa tim slažu zaposleni u gimnazijama.

Sindikat je uz zahtev dostavio i delove romana koje smatra spornim, a sve to objavio je i na zvaničnom Fejsbuk profilu.

„Nakon dobijenih informacija i saznanja u vezi knjige „Dorotej“ reagovali smo iz napred navedenog, zbog dela sadržaja u kojem se pominje monah, zbog naše vere, kulture, roditeljskog vaspitanja. Nadamo se da ćete razumeti zašto taj deo sadržaja ne želimo komentarisati i zato smo ga uz zahtev gimnazijama prosledili i objavili javno na našoj stranici“, navodi se u pisanom odgovoru Sindikata, upućenog našoj redakciji.

Kažu i da su nakon dobijenih odgovora od desetak gimnazija došli do saznanja da je navedena knjiga odobrena od Ministarstva prosvete i nadležnih institucija, tako da će ista pitanja koja su upućena gimnazijama, poslati i Ministarstvu prosvete i nadležnim institucijama.

"Zbog naše vere, kulture, roditeljskog vaspitanja": Sindikat zaposlenih policije odgovara zašto im smeta "Dorotej" 2
Foto: Sindikat zaposlenih policije/Fb

Na konstataciju novinarke Danasa da se za bilo koji zvanično odobren sadržaj ne traži saglasnost roditelja da njihova deca o tome uče, iz Sindikata zaposlenih policije upravo u tome vide problem.

„To što roditelji ne daju saglasnost za bilo koji sadržaj, glavni problem je što je sistem uveo takav način odlučivanja, što roditelji zbog mnogobrojnih problema, privatnih obaveza nemaju vremena da se posvete svojoj deci, a posebno da čitaju knjige i isprate sadržaje, nije razlog da njihova deca uče sadržaje koji su u suprotnosti sa njihovom verom, kulturom i domaćim vaspitanjem. Iz tog razloga naš je stav kao predstavnika Sindikata zaposlenih policije i mnogobrojnih roditelja koji su nas kontaktirali nakon naše reakcije i objavljivanja zahteva, kao i saznanja o navedenom sadržaju, da se roditelji trebaju i moraju pitati za saglasnost sadržaja koji nije u skladu sa našom verom, kulturom i vaspitanjem“, smatraju iz Sindikata.

 

Na pitanje da li se na ovaj način zloupotrebljava Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, iz Sindikata zaposlenih policije odgovarajući odrično.

„Naš je odgovor ne, što je i vama dobro poznato, jer po Zakonu o slobodnom pristupu informacija od javnog značaja svaki građanin ima zakonsko pravo da od institucija traži odgovore, kao što vi kao predstavnici medija tražite. A odgovor da li smo zlopupotrebili napred navedeni zakon dao vam je i Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti u vašem članku koji ste objavili 22. februara“, kažu iz Sindikata.

Iz službe Poverenika, podsetimo, Danasu je rečeno da aktivna legitimacija za podnošenje zahteva za pristup informacijama od javnog značaja pripada svakom pod jednakim uslovima, te da je obaveza svakog organa javne vlasti, uključujući gimnazije, da postupi po zahtevu za pristup informacijama od javnog značaja koji mu je podnet.

„Ova obaveza utvrđena je Zakonom o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, a propuštanje organa da po zahtevu postupi na propisani način i u propisanom roku može dovesti do izricanja sankcija predviđenih istim zakonom“, piše u odgovoru iz službe Poverenika.

„Što se tiče vaših sagovornika koji pripadaju prosveti i njihovih izjava da smo mi neka inkvizicija, da tražimo spaljivanje knjiga, odgovor smo dali u zahtevu koji je poslat gimnazijama i koji smo objavili javno na našoj stranici i u kojem se nigde ne vidi da smo mi tražili nekakvu inkviziciju i spaljivanje knjiga“, navode iz Sindikata zaposlenih policije.

Ministarstvo prosvete je, podsetimo, najavilo da će izvršiti stručno-pedagoški i inspekcijski nadzor nad radom gimnazija u Dimitrovgradu i Ćupriji, zbog toga što su samoinicijativno isključile Nenadićev roman iz nastave, iako je ova knjiga u obaveznom delu programa iz književnosti.

Do tog saznanja se došlo nakon što je Sindikat objavio odgovore nadležnih iz ove dve srednje škole.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari