Šest sindikalnih organizacija Privrednih društava „PRIM“, „Georad“, „Autotransport“, „Kostolac – usluge“, „RIO“ i „Standard“ uputilo je zajedničko pismo predsedniku Srbije, Borisu Tadiću, sa zahtevom da se zaustavi proces privatizacije njihovih preduzeća, jer od izdvajanja do danas nisu ispunjeni sporazumi potpisani prilikom njihovog izdvajanja iz Elektroprivrede Srbije.

 Do danas nije izvršena dokapitalizacija tih preduzeća, nije preneta imovina sa EPS-a na njih i nisu izvršene odredbe socijalnog programa, obzirom da je EPS pre pet godina svoje viškove radnika prebacio u ta preduzeća. Takođe nije izvršena ni revizija opravdanosti izdvajanja tih preduzeća, a činjenica je da EPS za 30 odsto skuplje plaća te usluge nego kad su ova preduzeća bila u sastavu nacionalne kompanije.

– PD „Proizvodnja, remont i montaža“ nije poput ostalih preduzeća na tržištu, jer je usko vezano za delatnost EPS-a i nigde te poslove ne može da obavlja na tržištu. To znači da je propadanje „PRIM“-a praktično garantovano ako nas puste u privatizaciju, kaže Mile Blagojević, predsednik Sindikata ovog privrednog društva. Pre nekoliko dana Agencije za privatizaciju nas je obavestila da će postupak privatizacije „PRIM“-a tenderskom procedurom biti otpočet, a da se ubrzava i privatizacija svih izdvojenih preduzeća. Mi smo se obratili pismom predsedniku Srbije, Borisu Tadiću, za zahtevom da se taj postupak zamrzne dok se ne otklone ogromni propusti u samom postupku izdvajanja i izvršavanja kako odluka o izdvajanju, tako i odluka o osnivanju. Naime, naša preduzeća su praktično na tuđoj imovini, koja još uvek pripada EPS – u, jer ona nije preneta na naša preduzeća danom izdvajanja i mi praktično osim par zgrada na „ničijoj zemlji“ i radnika nemamo ništa. Na bivše osnivače vode se čak i mašine i osnovna sredstva. Druga važna činjenica je da se nije izvršila revizija opravdanosti izdvajanja jer bi se time dokazalo da je to bio potpuni promašaj, obzirom da te usluge EPS skuplje plaća nego kada smo bili u sastavu kompanije. Da je to tačno potvrđuje i činjenica da sada naši bivši osnivači PD „TE – KO Kostolac“, formiraju praktično paralelne službe za delatnost zbog koje smo mi izdvojeni. Šta će sa nama biti kada nas prodaju i hoće li novi vlasnik imati uopšte biti angažovan za poslove u EPS-u potpuno je jasno. Mi smo razgovarali sa rukovodstvom Grada Požarevca i imamo potpunu podršku lokalne samouprave, jer će u ovom gradu bez posla ostati blizu 2.500 ljudi, kao i njihove porodice bez prihoda. Dobili smo podršku i zajednički stav oba Sindikata iz PD „TE – KO Kostolac“, a podržao nas je i ministar energetike, Petar Škundrić, koji se pismom obratio Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja, ali i Upravnom odboru EPS-a, u vezi sa otklanjanjem svih nedostataka pre privatizacije. Gradonačelnik Požarevca, Miodrag Milosavljević, uputio je zahtev ministru Mlađanu Dinkiću za zajednički sastanak i za donošenje zaključka po našim zahtevima. Sve u svemu, mi tražimo samo sigurnost celog procesa, a svi ovi propusti u našem izdvajanju dovode nas u poziciju da razmišljamo o tome kako ćemo veoma brzo izgubiti posao i izvor egzistencije, naglasio je Mile Blagojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari