Sindikati zatražili od Saveta REM da razreši članove Upravnog odbora RTV 1Foto: Maja MIćić

Sva tri reprezentativna sindikata u Radio-televiziji Vojvodine (RTV) uputili su dopis Savetu REM da razreši članove Upravnog odbora (UO) tog javnog medijskog servisa jer skoro godinu dana kasni sa raspisivanjem konkursa za novog generalnog direktora.

„Imajući u vidu da je UO konstituisan u avgustu 2021. godine, a da je od tada prošlo više od deset meseci kako nisu raspisani konkursi, te da se JMU RTV nalazi u vrlo lošoj i neizvesnoj finansijskoj situaciji, smatramo da nečinjenje UO po pitanju imenovanja vršioca dužnosti i raspisavanja konkursa za izbor generalnog direktora doprinosi lošem funkcionisanju ove javne medijske ustanove“, navodi se u dopisu u koji je agencija Beta imala uvid.

RTV od jula 2021. godine nema generalnog direktora i programskog direktora, a mandat je istekao i glavnom i odgovornom uredniku Prvog programa televizije i uredniku web redakcije.

Ugovor o radu zameniku generalnog direktora RTV-a Jožefu Klemu ističe početkom jula 2022. godine, kada on stiče uslove za odlazak u penziju.

Reprezentativni sindikati su u dva navrata ove godine pisali članovima UO i od njih tražili da pod hitno imenuju vršioca dužnosti generalnog direktora i raspišu konkurs za novog generalnog direktora.

Izrazili su sumnju da Upravni odbor po ovom pitanju svesno krši zakon i upitali članove zbog čega su se prihvatili funkcije, ako izbegavaju odgovornost.

Odgovore na oba dopisa do danas nisu dobili.

„Tražimo da Savet regulatora iskoristi svoje pravo iz člana 21. st. 1. tač. 5. Zakona o javnim medijskim servisima i razreši sve članove Upravnog odbora JMU Radio-televizija Vojvodine jer su postupali protivno zakonskim obavezama iz člana 19. st. 1. tač. 8. i 9. Zakona o javnim medijskim servisima“, piše u dopisu Savetu REM.

Strukovni sindikat JMU RTV, Samostalni sindikat JMU RTV i Sindikat „Nezavisnost“ JMU RTV pozvali su zaposlene da dođu na zbor koji će biti održan 10. juna u novoj zgradi televizije na Mišeluku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari