Sirevi Škripavac i Solunac proizvode se u porodičnoj mlekari u Banatskom Karađorđevu 1Foto: M:P./Danas

Lepo isečeni i poređani tvrdi sirevi različitih aroma, izloženi na jednom od brojnih zanatskih predstavljanja u Zrenjaninu, proizvodi su gazdinstva Ćuk iz Banatskog Karađorđeva.

Ova zrenjaninsko-karađorđevačka porodica godinama se bavi proizvodnjom tradicionalnih ručno pravljenih sireva od kravljeg mleka. Najpre je posao godinama vođen kao poljoprivredno gazdinstvo, a od 2019. godine registrovani su kao mala mlekara.

Kako su nam ispičali u gazdinstvu Ćuk, od 2008. na gazdinstvu postoji matično stado koza koje broji oko 100 grla, uglavnom sanske rase.

Pored kozarstva, kao primarne delatnosti, na gazdinstvu se bave i ratarstvom obezbeđujući svu potrebnu hranu za prehranu životinja visokog i kontrolisanog kvaliteta.

Postojao je i zaokružen ceo proces proizvodnje od elementarnih proizvedenih sirovina, žitarice i krmno bilje, pa do finalnih proizvoda, sirevi i ostali mlečni proizvodi, s potpuno kontrolisanim procesom.

Od kada se u posao uključila njihova ćerka Milana Ćuk Derikučka, u maloj mlekari počeli su da se prave sirevi i od kozjeg mleka.

„Sa poljoprivrednog gazdinstva i dalje snabdevamo mlekaru najkvalitetnijim kozjim mlekom, ali smo proizvodnju digli na viši nivo. Kravlje mleko otkupljujemo od proverenih meštana iz sela.“, počinje razgovor nasmejana MIlana Ćuk Derikučka.

Kaže, dok ređa sireve, da su se odlučili za proizvodnju kravljih i kozjih sireva.

„Trenutno je još uvek veća tražnja za kravljim sirom ali se ukusi menjaju, potrošači traže nešto novo i kozji sir je nešto što žele da probaju. Mnogi se odluuju da ga uvrste u svoj jelovnik jer je zdrav. Sve se više vodi računa šta se jede tako da kozji sir jeste zanimljiv mlađim generacijama koja brine o zdravim stilovima života“, priča Milana.

Milana od kravljeg mleka proizvodi kačkavalj, pa sir Stari Begej, škripavac, trapist, rikotu, Ličku basu, dimljene i ljute sireve, ukupno 12 vrsta.

Od kozjeg mleka pavi deset vrsta sireva, krajnje zanimljivih naziva – Solunac, kozji trapist, kozji sir za grilovanje, Mediteran, Stara kriška sir.

Pored sireva, Milana u maloj mlakari pravi i kiselo mleko i surutku, A da bi se proizveo jedan kotur sira, kaže da treba više od deset litara punomasnog mleka.

„Za jedan polutvrdi sir potrebno je i do 15 litara mleka i cena, naravno, za tako nešto jeste visoka za naše prosečno tržište, ako me pitate. Zato imamo malu proizvodnju ali dolazimo nekako do kupaca koji cene kvalitet“, kaže Milana Ćuk.

Ona objašnjava da i pored toga što imaju svoje stado koza, da je za proizvođače sada krajnje neizvesna situacija kod uzgoja stoke. Stalna poskupljenja teraju mlekare da podižu cene a ovogodišnja suša razlog je da na pašnjacima u Banatu nema dovoljno stočne hrane.

„Sušna je i godina, nema dovoljno hrane za stoku tako da je otkupna cena mleka jako bitna proizvođaćima, u krajnjoj liniji i otkupljivačima. Šta će dalje biti sa cenama niko ne može da predvidi. Trenutno je sve nestabilno, cene inputa idu gore tako da su ovde kod na mladi sirevi sada 750 dinara kilogram a tvrdi idu od 900 do 1000 dinara“, završava priču Milana Ćuk.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari