Sirija je osudila napade pobunjenika na iračku armiju i snage bezbednosti nazivajući ih terorizmom, što predstavlja zaokret vlade u Damasku u politici prema svom susedu Iraku. U saopštenju, koje je izdato u subotu uveče, na kraju posete iračkog predsednika Džalala Talabanija Damasku, Sirija je obećala da će pomoći da se zaustavi nasilje nad civilima u Iraku, iako se protivi invaziji SAD u kojoj je svrgnut Sadam Husein 2003.

Sirija je osudila napade pobunjenika na iračku armiju i snage bezbednosti nazivajući ih terorizmom, što predstavlja zaokret vlade u Damasku u politici prema svom susedu Iraku. U saopštenju, koje je izdato u subotu uveče, na kraju posete iračkog predsednika Džalala Talabanija Damasku, Sirija je obećala da će pomoći da se zaustavi nasilje nad civilima u Iraku, iako se protivi invaziji SAD u kojoj je svrgnut Sadam Husein 2003. godine.
„Dve strane su potvrdile potrebu da očuvaju jedinstvo Iraka i osudile sve oblike terorizma čija su meta irački civili, infrastruktura, verski objekti, vojska i bezbednost“, navodi se u zajedničkom saopštenju. Talabani je u Siriji boravio šest dana, a cilj posete bio je da obezbedi, kako su to nazvali irački zvaničnici, eksplicitniju podršku vladi Iraka i jaču bezbednosnu i ekonomsku saradnju.
Sirija, koja se nalazi pod pritiskom SAD da zaustavi ono što Vašington opisuje kao dotok pobunjenika i oružja u Irak preko svojih granica, nedavno je počela prijateljskijim tonom da komunicira sa vladom u Bagdadu. Damask, koji je povezan sa političkim snagama u Iraku, uključujući i stranku bivšeg predsednika Huseina, prestao je da poziva na povlačenje američkih vojnika iz Iraka, i potpisao novembra prošle godine dogovor u kome prihvata da vojnici SAD ostanu u Iraku dokle god iračka vlada ima potrebu za njima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari