Opozicione sirijske grupe nisu pronašle zajednički imenitelj koji bi ih okupio oko jednog stola za kojim bi bila utvrđena platforma za pregovore sa Vladom u Damasku pre svega zato što svetske sile i glavni regionalni igrači različito gledaju i imaju različit odnos prema pojedinim sirijskim opozicionim grupama. Zato su juče u Rijadu, Damasku i Malikiji počele tri odvojene konferencije protivnika sirijskog predsednika Bašara Asada.


Na konferenciji pod okriljem Ministarstva inostranih poslova Saudijske Arabije, koja se održava u Rijadu, okupilo se oko 100 predstavnika 10 opozicionih grupa među kojima su grupacije koje pripadaju Sirijskoj oslobodilačkoj armiji, ali i dve velike naoružane grupacije, Islamska armija i Islamski pokret Levanta, koje bi Rusija i Iran radije ubrojali u terorističke, tvrdi austrijski list Prese. Na ovaj sastanak, navodno na pritisak Turske i Iraka, nije pozvana nijedna kurdska grupacija mada sve strane priznaju da Kurdi jedini imaju uspeha u kopnenim operacijama protiv Islamske države. Zato su se Kurdi na svojoj odvojenoj konferenciji okupili u gradiću Malikiji.

I najzad, paralelnu konferenciju održava deo takozvane umerene opozicije u hotelu Šeraton u Damasku, a pod motom „Unutrašnji glas“. Smatra se da je to deo opozicije koji ne isključuje svaki dogovor s Bašarom Asadom. Jedno je ovim konferencijama zajedničko: ni na jednu nisu pozvani predstavnici Islamske države i el Nusre, organizacije koja se smatra bliskom Alkaidi.

Prema dogovoru koji je postigla „grupa za podršku Siriji“ na poslednjem sastanku u Beču, između umerenih opozicionih grupa i sirijske vladine vojske trebalo je i da bude proglašen prekid vatre 1. januara sledeće godine. Uslov za prekid vatre je da se svih 19 država i organizacija koje čine „grupu za podršku Siriji“ usaglase oko toga koje su grupe Asadovih protivnika umerena opozicija, a koje naginju terorističkim aktivnostima Islamske države i Alkaide. Za oštro nesaglasje oko toga okrivljavane su regionalne države i njima je, na čelu sa Jordanom, prepušteno da utvrde liste terorista i onih grupa koje to nisu koju bi ozvaničio Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija. Kako takvo saglasje očito nije na vidiku, ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov je oštro reagovao na najavu iz Vašingtona da bi sledeći susret „grupe za podršku Siriji“ trebalo da se održi 18. decembra u Vašingtonu. Moskva je taj termin ocenila kao preran i sazivanje sastanka kao kontraproduktivno u situaciji kad ključno pitanje nije rešeno: sa kim će se potpisati primirje, a sa kim će se nastaviti rat. Američki državni sekretar Džon Keri, objavili su ruski mediji, sledeće nedelje će se i tim povodom i povodom Ukrajine u Moskvi sastati sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i ministrom inostranih poslova Sergejem Lavrovom. Pre toga će se 11. decembra održati trojni razgovori o Siriji između Rusije, SAD i UN, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Rusije.

Svi ruski mediji preneli su vest Bi-Bi-Sija da su se grupe pobunjenika povukle iz grada Homsa, a u skladu sa dogovorom navodno postignutim sa Vladom u Damasku krajem novembra. U Homsu je počela pobuna protiv Asada i taj se grad smatra „centrom sirijske revolucije“. U svojoj vesti Bi-Bi-Si se poziva na Opservatoriju za ljudska prava u Siriji. I dok zapadni mediji to vide kao prvi veći uspeh ruske intervencije u Siriji, ruski mediji citiraju portparolku Ministarstva inostranih poslova Rusije Mariju Zaharovu, koja je, navodno, više puta izjavila da informacije Opservatorije za ljudska prava u Siriji nisu pouzdane. Pa ih do zvanične potvrde treba primiti sa rezervom.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari