Škeljzenu Malićiju jutros zabranjen ulazak u Srbiju 1Škeljzen Malići

Književniku i publicisti sa Kosova Škeljzenu Malićiju jutros je onemogućeno da pređe administrativni prelaz Merdare, na putu ka Beogradu gde je večeras od 19 časova trebalo da bude učesnik na promociji knjige „Studija slučaja Përtej“ u Centru za kulturnu dekontaminaciju.

Kako je Malići rekao za Danas, jutros u 5 sati policija ga je pozvala da izađe iz vozila i uzme svoj prtljag zato što ne može da uđe u Srbiju.

„Nisu mi rekli razlog. Rekli su samo da mogu da sačekam verifikaciju koja može da potraje možda i do podneva“, objašnjava Malići.

On dodaje da je odlučio da se vrati, a u znak solidarnosti vratile su se i njegove kolege koje su krenule sa njim – Besa Luči, Jeton Neziraj i Maljinda Hodža.

Događaj na koji je Malići krenuo je na promociju knjige koja povezuje dvadeset godina umetničke i kulturne saradnje, zajedničkih iskustava i prijateljstva.

Na pitanja Danasa kabinetu predsednika Srbije, Kancelariji za KiM i MUP o tome zašto je Malićiju onemogućen ulazak u Srbiji, odgovori nam još nisu stigli.

Iz Centra za kulturnu dekontaminaciju su saopštili da je istoričar umetnosti i filozof Škeljzen Malići na putu iz Prištine za Beograd sprečen da uđe u Srbiju, bez obrazloženja.

Kao jedan od umetničkih direktora programa „Studija slučaja Pertej“, Malići je uz Borku Pavićević, učestvovao u višemesečnom radu na afirmaciji i sistematizaciji arhiva, pamćenja i istorizacije 20 godina saradnje umetnika i kulturnih radnika Srbije i Kosova. Rezultat ovog rada je publikacija „Studija slučaja Pertej“, koju su pripremili Majlinda Hodža, Luna Đorđević, Rozafa Malići i Džek Robinson, sa brojnim saradnicima. Time se u protekle dve godine rada obeležilo i 20 godina od prve izložbe savremene umetnosti sa Kosova: „Pertej“, održane u Centru za kulturnu dekontaminaciju 1997, čiji su kustosi bili upravo Škeljzen Malići i Dejan Sretenović, saopšteno je iz Centra za kulturnu dekontaminaciju.

Iz Centra poručuju da podržavaju kolege iz Prištine, saputnike Škeljzena Malićija i pozvane učesnike programa i to Besu Luci, Majlindu Hodžu i Jetona Neziraja u odluci da se iz solidarnosti i protesta zajedno vrate u Prištinu.

Navode upravo iz solidarnosti i protesta otkazuju promociju knjige „Studija slučaja Pertej“ u Beogradu dok se našim kolegama ne omogući pravo da ravnopravno učestvuju u daljoj saradnji, dok im se ne omogući sloboda kretanja.

Pošto je Malićiju onemogućen ulazak, i ostali članovi grupe odlučili su da se vrate u Prištinu. To je zasnovano na odluci da bi se dalje putovanje I učešće u događaju samo doprinelo daljoj normalizaciji discriminatorne prakse i nehumanog tretiranja građana Kosova. Štaviše, ovaj incident je u suprotnosti sa procesom normalizacije odnosa ove dve zemlje, i primer neuspeha da se omogući jedan od osnovnih njenih principa – sloboda kretanja, saopšteno je iz grupe 2.O.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari