Škodrić (RFZO): Budžet za lečenje retkih bolesti prošle godine iznosio je 7,2 milijarde dinara 1Foto: RTS/printscreen

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić ocenila je danas da je budžet za lečenje retkih bolesti u 2023. godini iznosio 7,2 milijarde dinara.

Škodrić je na konferenciji povodom 29. februara – Međunarodnog dana retkih bolesti, rekla da je, sveukupno, iz tri izvora finansiranja, u prošloj godini izdvojeno 18 milijardi dinara za lečenje retkih bolesti, navodi se u saopštenju.

Prema njenim rečima, 2012. godine lečeno je osam pacijenata i dve retke bolesti, a sada 694 pacijenta i 39 retkih bolesti.

Ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić kazala je da je jedan od značajnijih vidova podrške države i isplata jednokratne pomoći u iznosu od 25.000 dinara i dodela vaučera za kupovinu lekova i medicinskih sredstava u vrednosti od 35.000 dinara i vaučera za rehabilitaciju i rekreaciju u iznosu od 50.000 dinara.

„Do sada je u Ministarstvo stiglo nešto malo manje od hiljadu zahteva, a svaki dan se izdaje na desetine ovih rešenja“, ocenila je Kisić.

Kako je navela, Srbija obolelima od retkih bolesti i njihovim porodicama pruža sveobuhvatnu podršku, „ne samo finansijsku koja je nikada veća“, već i podršku koju mogu da nađu u Grupi za podršku obolelima od retkih bolesti, koja funkcioniše u okviru Ministarstva.

Supruga predsednika Srbije Tamara Vučić rekla je tom prilikom da je primer efikasnog delovanja države u lečenju retkih bolesti i taj što će Srbija biti jedna od tri zemlje u Evropi koja će obezbediti genetsku terapiju u vidu kreme za buloznu epidermilozu, a jedina u Evropi koja će to obezbediti o trošku države.

„Kada pogledam deceniju za nama, u meni se kristališu dve znajačne stvari, prvo što smo retke bolesti podigli visoko na listi prioriteta naše zdravstene politike, a drugo što o retkim bolestima danas govorimo sa manje straha i više razumevanja“, ocenila je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari