Pošto su izborni rezultati pokazali da nijedna koalicija nije obezbedila ubedljivu većinu u Parlamentu, u Italiji je nastupila svojevrsna politička paraliza. Velika je verovatnoća, ocenjuju analitičari, da će se treća najveća ekonomija u evrozoni ponovo suočiti s krizom i – novim izborima.


Koalicija levog centra Pjer Luiđi Berzanija Demokratska partija (DP) odnela je tesnu pobedu u oba doma parlamenta, ali je ostala bez većine u Senatu. Osvojivši 31,6 odsto glasova, DP raspolaže sa 123 mesta u Senatu, dok je koalicija desnog centra bivšeg premijera Silvija Berluskonija dobila poverenje 30,3 odsto građana, tako da joj pripada 118 mesta, izvestili su juče italijanski mediji. Pokretu „Pet zvezdica“ komičara Bepea Grila pripalo je 53 mesta ili 24 odsto glasova, dok su centristi bivšeg premijera Maria Montija dobili samo 19 senatorskih mesta. Budući da je za većinu u Senatu potrebno 158 mandata, Grilova partija bi mogla da održava ravnotežu vlasti.

Berzanijeva DP je u Donjem domu osvojila 29,54 odsto glasova, a Berluskonijeva koalicija 29,18 odsto. Međutim, za formiranje vlade je neophodna većina u oba doma.

Berzani je izjavio da je Italija nakon izbora u „delikatnoj situaciji“, dok je Berluskoni naglasio da Vlada ipak može da se formira. Bivši premijer je izjavio da novi izbori ne bi rešili probleme, te je pozvao ostale lidere da se „žrtvuju“, što je, kako navodi AP, prenosi Beta, jasan poziv za formiranje koalicione vlade.

O tome koliko je Italija važna za EU i koliko se rezultat njenih izbora odražava na ostale države-članice evrozone svedoče reakcije evropskih političara, kao i pad evra i akcija. Šef nemačke diplomatije Gvido Vestervele poručio je Italiji da mora da nastavi sa započetim reformama i naglasio da Vlada mora da bude formirana „što je moguće pre“.

Španija je ishod izbora opisala kao „skok u ništavilo“. „To nije dobar znak ni za Italiju ni za Evropu“, kazao je španski ministar spoljnih poslova Hose Manuel Garsija Margaljo. Francuski ministar finansija Pjer Moskovici je s druge strane poručio da izborni rezultat u Italiji „pravi probleme“, ali da ne predstavlja opasnost po evrozonu. Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc ocenio je da je ishod izbora izraz bunta protiv strogih mera štednje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari