Škola nije dužna da obavesti roditelje o izostancima 1Foto: Freeimages/Piotr Lewandowski

U zakonu ne postoji odredba po kojoj odeljenski starešina ima obavezu da javlja roditeljima ako se dete ne pojavi na nastavi već je njegova dužnost da brine o urednosti pohađanja nastave, odnosno da opravdava izostanke nakon dostavljenog opravdanja, kažu za Danas u Ministarstvu prosvete povodom nedoumica u javnosti ima li odgovornosti škole u slučaju nestanka devojčice Monike Karimanović.

Ona je, podsetimo, 20. decembra krenula na nastavu u prepodnevnoj smeni, ali joj se nakon izlaska iz kuće izgubio svaki trag. U školi se tog dana nije pojavila, niti su roditelji o tome bili obavešteni, a da je nestala shvatili su tek kada se tog dana nije vratila kući po završetku časova.

Zaštitnik građana Zoran Pašalić pokrenuo je, između ostalih, i postupak kontrole zakonitosti rada osnovne škole koju Monika pohađa radi utvrđivanja činjenica o postupanju ustanove i zatražio odgovore kada i sa kim je ustanova uspostavila komunikaciju onog dana kad se devojčica nije pojavila na nastavi.

Zakon ne predviđa obavezu škole da istog dana kada se učenik ne pojavi na nastavi obavesti roditelje, ali su zato oni dužni da odmah, a najkasnije u roku od 48 sati od momenta nastupanja sprečenosti učenika da prisustvuje nastavi, o tome obaveste školu. Problem je što se određeni broj roditelja toga ne pridržava, kažu u Ministarstvu i dodaju da je za nesavesne roditelje predviđena novčana kazna od 5.000 do 100.000 dinara.

Da li je učenik na nastavi roditelji već sada mogu da saznaju, ako njihova deca pohađaju škole u kojima se koristi elektronski dnevnik. Naravno, uz uslov da svaki nastavnik ima računar u svojoj učionici i da sistem besprekorno radi.

– Da bi roditelji proverili da li im je dete u školi i da li je evidentiran izostanak i sa kog časa ne moraju da budu pri računaru, dovoljno je da imaju bilo koji digitalni uređaj koji ima internet. Izostanak se evidentira istog trenutka kada nastavnik to upiše. Planirana je i mogućnost unapređenja ovog sistema u toku drugog polugodišta tako što će roditeljima stizati i mejl sa obaveštenjem da je dete izostalo sa časova i kojih – kažu u Ministarstvu.

Savet za štampu: Novinari da poštuju Kodeks

Savet za štampu apelovao je na novinare i urednike štampanih i onlajn medija da prestanu da narušavaju privatnost i dostojanstvo Monike Karimanović i njene porodice. Neetično ponašanje medija u ovom slučaju, kulminiralo je objavljivanjem fotografija devojčice u sanitetskom vozilu, kao i iznošenjem detalja o njenom zdravstvenom stanju i povredama. Savet podseća da je po Kodeksu novinara Srbije, novinar je obavezan da poštuje privatnost, dostojanstvo i integritet ljudi o kojima izveštava, a posebno da štiti prava i dostojanstvo dece i žrtava zločina.