Škola u Višnjićevu ipak bez migranata 1Foto: EPA/ ANDREJ CUKIC

Migranti ipak neće pohađati nastavu u područnom odeljenju OŠ „Filip Višnjić“ u Višnjićevu, jer se deo roditelja čija deca idu u tu školu i dalje buni. Kako saznajemo, u ovu školu trebalo je da krene deset migranata.

Troje učenika je u utorak bez problema pohađalo nastavu u prvoj smeni, ali su neki roditelji u drugoj smeni zabranili svojoj deci da dođu u školu, pa je sedam đaka iz okolnih kolektivnih centara preusmereno u matični objekat ove osmoletke u Moroviću.

Ipak, direktor OŠ „Filip Višnjić“ Milenko Ujvari kaže za Danas da nije reč o pobedi roditelja već da je ekonomski neisplativo da se organizuje prevoz do Višnjićeva za samo desetak đaka. Na pitanje da li je mogao da ubedi roditelje u Višnjićevu da promene odluku, direktor odgovara da je zakon jasan i da sva deca na teritoriji naše države imaju pravo da se uključe u obrazovni sistem.

Iako je bilo planirano da u ovu školu dođe 41 učenik, stiglo ih je 29, pošto je jedan broj najverovatnije napustio našu zemlju. Direktor kaže da su sva deca migranti lepo prihvaćena i da je škola u saradnji sa lokalnom samoupravom i nadležnom školskom upravom spremna da im pomogne, kako bi njihovo školovanje teklo bez problema.

U Ministarstvu prosvete Danasu je rečeno da nijedno dete nije ispisano iz šidskih škola koje su primile migrante.

– U četiri škole opštine Šid očekivali smo da se uključi 101 učenik iz kolektivnih centara Principovac i Adaševci, ali ih je prema podacima od 18. i 19. septembra bilo 91. U OŠ „Branko Radičević“ u Šidu je uključeno 15 dece migranata, a u OŠ „Sremski front“ 18. U OŠ „Filip Višnjić“ u Moroviću nastavu pohađa 23 učenika, a u OŠ „Vuk Karadžić“ u Adaševcima 35.

Podsetimo, prošle nedelje roditelji su protestovali ispred škole u Višnjićevu jer ne žele da lokalna deca učionice sa decom migrantima iz izbegličkog kampa. NJihov protest naišao je osudu javnosti, zbog čega stanovnici tog sela negoduju.

– Ne podržavam protest roditelja i smatram da sva treba da idu u školu, ali je problem nastao jer su roditelji bili pogrešno informisani o načinu na koji će deca migranti pogađati nastavu, pa je to izazvalo strah kod ljudi. Bilo je ranije nekih negativnih dešavanja u Šidu, upada, mada uglavnom u prazne kuće i zato su meštani uplašeni, to nije usmereno ka deci. Uvek smo bili širokogrudi, primali smo izbeglice sa svih strana i svima smo pomagali. Sada je zbog tuđeg propusta ispalo da su stanovnici Višnjićeva najgori u Srbiji, a svi ostali su se elegantno izvukli – kaže za Danas predsednik Mesne zajednice Višnjićevo Radivoj Veteha.

Nezvanično, meštani za propust okrivljuju nastavnike, nadležnu školsku upravu i Ministarstvo prosvete jer nisu roditeljima predočili pravovremene i tačne informacije. Ukazuju i da je ovaj slučaj dodatno politizovan, a u prilog tome navode činjenicu da su prošlonedeljnom protestu roditelja prisustvovali i neki bivši opštinski rukovodioci.

Donacija OŠ „Branko Pešić“

Osnovnoj školi „Branko Pešić“ u Zemunu uručeni su juče dve pametne table, dva projektora i šest laptopova, a 130 đaka ove škole dobilo je rančeve, koje je donirala Ambasada SAD u okviru projekta „Podrška formalnom obrazovnom sistemu Srbije u odgovoru na izbegličku krizu“. U ovu obrazovnu ustanovu upisano je 47 izbeglica/ migranata, uglavnom dece bez pratnje.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin, koji je prisustvovao jučerašnjem događaju, naglasio je da se na teritoriji Srbije nalazi nešto manje od 4.000 migranata i da je najveći deo njih zbrinut.

– U našem prosvetnom sistemu oko 400 dece migranata uči da piše, da računa, uči da živi baš ovde u Srbiji. Iako najveći deo njihovih roditelja nije podneo zahtev za azil mi smo svejedno dopustili deci da dok se nalaze na našoj teritoriji mogu da uče i da se pripremaju za budući život. Sva ta deca su medicinski zbrinuta, vakcinisana, zdrava. O njima se vodi računa baš kao što se vodi računa i o našoj deci – rekao je Vulin.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.