Skoro 70 odsto štićenika vaspitno-popravnog doma u Kruševcu revakcinisano HPV vakcinom 1Foto: Ministarstvo pravde

Za skoro 70 odsto štićenika Vaspitno-popravnog doma u Kruševcu organizovana je revakcinacija drugom dozom vakcine protiv humanog papiloma virusa (HPV), jednog od najčešćih polno prenosivih infekcija i uzročnika kancera grlića materice, saopštilo je danas Ministarstvo pravde.

Direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Dejan Carević rekao je da je Uprava imala moralnu obavezu da štićenicima učini dostupnim sve informacije koje se tiču imunizacije vakcinom koja je mnogim zemljama pomogla da praktično iskorene neke oblike kancera.

„Štićenici su pokazali odgovornost prema sebi i drugima odlukom da se vakcinišu“, rekao je Carević. On je istakao značaj edukacije u svim kolektivima koji se bave vaspitnim radom mladih ljudi.

U saopštenju se ističe da je povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, 10. decembra, prošle godine organizovano predavanje o značaju ove vakcine u saradnji sa gradskim Zavodom za javno zdravlje.

„Istog dana je organizovana i vakcinacija i skoro 70 odsto štićenika odlučilo je da primi prvu dozu nakon što su u razgovoru sa lekarima dobili odgovore na sva pitanja koja su od značaja za njihovo zdravlje. U Srbiji je od juna 2022. godine godine omogućena besplatna vakcinacija devojčica i dečaka uzrasta od devet do 19 godina, što je i najbolja moguća prevencija od širenja nekoliko vrsta malignih oboljenja“, navodi se u saopštenju Ministarstva pravde.

Dodaju da je u zemljama u kojima se duže od 10 godina obavlja vakcinacija dece ovog uzrasta, obuhvatom više od 90 odsto, došlo se do drastičnog smanjenja, a u nekim zemljama praktično i do nestanka raka grlića materice od koga veliki broj žena u Srbiji oboljeva i, na žalost, umire.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari