"Skupljam, recikliram, spašavam": Mladi Subotičani učestvuju u zaštiti životne sredine 1Foto: Natalija Jakovljević/Danas

U sklopu projekta “Skupljam, recikliram, spašavam – mladi za zdravu životnu sredinu” organizacije civilnog društva “Europolis”, subotički srednjoškolci i omladinci učestvovaće u aktivnostima koje imaju za cilj da povećaju njihov doprinos zaštiti životne sredine i održivom razvoju Grada Subotice.

Realizacija projekta počinje ovog meseca, a kako za Danas objašnjava Dane Pribić, projekt menadžer “Europolisa”, mladi će najpre učestvovati u istraživanju kako bi se utvrdilo na koji način percipiraju zaštitu životne sredine i važnost ove teme.

“Onda ćemo ići i korak dalje, jer ćemo pokušati da te preporuke i zaključke inkorporiramo u lokalne politike. Donosiocima odluka u Gradu Subotici ćemo predstaviti rezultate našeg istraživanja i da vidimo šta je to od nekih eventualnih praksi moguće inkorporirati u obrazovne politike na lokalnom nivou”, objašnjava Pribić.

Prema njegovim rečima, upravo će istraživanje i zagovaranje činiti okosnicu ovog projekta, da se ne bi dogodilo da se završi samo na kratkotrajnim akcijama koje se brzo zaborave.

"Skupljam, recikliram, spašavam": Mladi Subotičani učestvuju u zaštiti životne sredine 2
Dane Pribić, foto: Privatna arhiva

“Znamo da lokalne vlasti nemaju previše nadležnosti kada je reč o obrazovanju, ali ih to ne sprečava da započnu određene prakse obrazovanja mladih o ovoj temi u periodu kada se oni formiraju kao ličnosti. Rezultati našeg istraživanja bi trebalo da daju neke benefite u budućnosti generacijama koje dolaze i naš je stav da je to najbolje uraditi institucionalno i sistemski kroz obrazovne politike”, naglašava Pribić.

Projekat će imati i brojne prateće aktivnosti, od kojih će u jednoj mladi Subotičani moći da učestvuju u javnim akcijama zamene starog papira, plastike i drugih materijala za sadnice, koje će potom imati priliku i da zasade.

Na taj način će se mladi, kako ističe naš sagovornik, kroz praktičan rad upoznati sa značajem reciklaže za zaštitu životne sredine, o čemu smatra da je važno da se osvešćuju na vreme.

“Mladi su, za početak, budući donosioci odluka, a mi to zaboravljamo. To su budući odbornici, članovi gradskih veća, budući aktivisti, a istovremeno su mladi i budući roditelji i baš zato što će oni sutra da donose odluke svake vrste, kako političke, tako i životne, jako je važno da ih osvešćujemo na vreme”, podvlači Pribić.

Tako će svaka aktivnost ovog projekta dobiti svoju svrhu, dodaje Pribić, jer će se kroz istraživanje identifikovati činjenično stanje, odnosno percepcija i stavovi mladih o zaštiti životne sredine, dok će se akcijama reciklaže i sađenja podizati i širiti svest.

Međutim, da bi sve to na duže staze bilo održivo, neophodno je i zagovaranje politike za mlade u oblasti životne sredine.

“Hoćemo da ekološke politike za mlade budu deo obrazovnih politika za mlade, jer se tako dugoročno adresira ovaj problem onako kako treba. Ako obrazovne politike obojimo zelenom bojom, onda smo nešto napravili”, zaključuje Dane Pribić.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

"Skupljam, recikliram, spašavam": Mladi Subotičani učestvuju u zaštiti životne sredine 3

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari