Skupština EFJ u Prištini usvojila UNS-ov tekst rezolucije o ubijenim i nestalim novinarima na Kosovu 1foto R.Z./ATAImages

Rezolucija o ubijenim i nestalim novinarima na Kosovu u periodu od 1998. do 2005. godine, na kojoj je radilo Udruženje novinara Srbije (UNS), jednoglasno je danas usvojena na Godišnjoj skupštini Evropske federacije novinara (EFJ) koja se održava u Prištini.

UNS je u saopštenju naveo da iz protesta ne učestvuje na toj skupštini, a da je zvanični predlagač, kako je ranije dogovoreno, bio Upravni odbor EFJ.

Posmatrač UNS-a Goran Avramović, koji nije imao svojstvo delegata, govorio je o važnosti da novinarska zajednica podrži UNS koji istražuje ubistva novinara na Kosovu, bez obzira na njihovu etničku propadnost.

„Kao novinari, dužni smo da otkrijemo istinu o alarmantnom broju ubijenih, kidnapovanih i nestalih kolega i medijskih radnika na Kosovu od 1998. do 2005. godine, bez obzira na njihovu etničku pripadnost. Kao profesionalci, ključno je da se okupimo iza UNS-a u nemilosrdnoj potrazi za pravdom“, rekao je Avramović.

U Rezoluciji o istragama ubistava novinara na Kosovu, kako se navodi u saopštenju, piše da Skupština EFJ traži da Upravni odbor te federacije od UNMIK-a, EULEKS-a i vlasti na Kosovu zahteva da se formira međunarodna ekspertska Komisija koja bi pomogla u istraživanju ubistava, kidnapovanja i nestanaka 19 novinara i medijskih radnika na Kosovu u periodu od 1998. do 2005. godine.

Skupština EFJ-a traži da se u rad međunarodne Komisije, kao eksperti, uključe sudije i tužioci iz Beograda i Prištine, predstavnici međunarodnih misija koje su u pomenutom periodu bile zadužene za vladavinu prava na Kosovu (UNMIK i EULEX), kao i predstavnici UNS-a i Asocijacije novinara Kosova (AGK).

Od predstavnika Upravnog odbora EFJ-a, traži se da u saradnji sa članicama, radi na stvaranju uslova za formiranje međunarodne Komsije za istraživanje tih zločina, kao i da tužilaštva iz Beograda i Prištine sarađuju direktno ili uz posredovanje partnera od poverenja obe strane i redovno o rezultatima obevštavaju javnost.

Od Specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu tom rezolucijom zatraženo je da otvori istrage o ubijenim i nestalim novinarima i medijskim radnicima na Kosovu od 1998. do 2005. godine.

Cela Rezolucija o ubijenim i nestalim novinarima na Kosovu u periodu od 1998. do 2005. godine može se pronaći na sajtu UNS-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari