Sledeći Prajd u Beogradu zakazan za 7. septembar 2024. 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Organizatori Beograd Prajda 2023 saopštili su da su Prajd šetnja i koncert ove godine okupili više od 10.000 ljudi, i bili su najmasovniji do sada, a da će Nedelja ponosa 2024. biti održana u periodu od 2. do 8. septembra iduće godine.

Prajd šetnja je zakazana za subotu, 7. septembar 2024, saopštili su organizatori.

U saopštenju su naveli da su ove godine Prajd šetnja, kao i svi ostali događaji Nedelje ponosa, prošli bez incidenata.

„Ponosni smo što smo ponovo prošetali ulicama grada i iskazali podršku pravima LGBTI+ zajednice. Ponosni smo na veliki broj ljudi koji su se pridružili Prajdu i time su poslali snažnu poruku da Beograd podržava raznolikost i inkluzivnost. Nastavljamo borbu za ljubav i ravnopravnost, i tražimo da svi zahtevi Beograd Prajda budu ispunjeni“, naveli su iz Beograd Prajda, nakon održane Nedelje ponosa.

Podsetili su da se zahtevi Beograd Prajda nisu menjali od 2014. godine, a podrazumevaju usvajanje Zakona o istopolnim zajednicama, Zakona o rodnom identitetu i poboljšanje zdravstvenih usluga za trans osobe, kao i brzu i adekvatnu reakciju državnih organa i javnu osuda predstavnika vlasti na govor mržnje i zločine motivisane mržnjom prema LGBTI+ zajednici.

Zahteva se i usvajanje lokalnih akcionih planova za LGBTI+ zajednicu, edukacija mladih o seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu, izvinjenje svim građanima Srbije koji su pre 1994. godine bili sudski i na druge načine progonjeni zbog svoje seksualne orijentacije i rodnog identiteta kao i besplatan i lako dostupan pristup terapijama PrEP i PEP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari