Slobodan Cvejić napušta REM 1Foto: Medija centar

Slobodan Cvejić izjavio je danas da je podneo ostavku na mesto člana Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) zbog načina na koji je Olivera Zekić izabrana za predsednicu Saveta REM, odnosno kršenja demokratskih procedura u Savetu.

Redovni profesor Filozofskog fakulteta Slobodan Cvejić podneo je ostavku posle nepunih 11 meseci provedenih u Regulatornom telu za elektronske medije (REM).

Cvejić je na mesto člana Saveta izabran kao kandidat Odbora za kulturu i javno informisanje Skupštine AP Vojvodine 14. februara uz podršku 129 glasova poslanika.

Odluku da napusti REM, Cvejić je potvrdio danas za N1.

On je ispričao da je na sednici REM u ponedeljak, uprkos tri dana ranije najavljenom dnevnom redu, predsedavajući predložio dopunu dnevnog reda izborom predsednika Saveta REM, što je, kako je rekao, regularno i moguće je to uraditi, ali nije dobro da tako važna tema kao što je izbor predsednika Saveta bude ubačena na takav način.

Kako je objasnio, Judita Popović i on su te okolnosti odmah predočili predsedavajućem, ali on se „pravio gluv” na to, i ostali članovi Saveta nisu reagovali na tu okolnost, nego su glasali da se to stavi na dnevni red.

„Na diskusiji je predložio da Olivera Zekić bude nova predsednica, a mi smo predložili Višnju Aranđelović, i taj momenat je razobličio svu apsurdnost ovakvog postupanja. On nas je pitao da li smo je pitali za saglasnost, a pre samo dva minuta je predložena ta tačka dnevnog reda… svi ostali članovi REM su glasali za ovaj izbor, to je bila kap koja je prevršila čašu”, naveo je Cvejić.

On je naveo dasu se posle 10 meseci razotkrile pozicije svih članova Saveta, to jest njihova spremnost da pristanu na ovako „brutalno i do sada na Savetu neviđeno kršenje demokratskih procedura”.

„Ja u Savetu više nemam načina da se borim. Bio sam spreman da ostanem u manjini, bilo je raznih napada, to nije bilo toliko bitno, ali neću da prihvatim drugačiji način odlučivanja nego demokratski. Ali pošto to ne može da se radi, neću više da sedim u tom Savetu”, kazao je Cvejić.

Slobodan Cvejić napušta REM 2

Cvejić je precizirao da mu ne smeta to koji kandidat je izabran, već se protivi načinu na koji je to učinjeno.

„Ako je to njihov predlog, ne mogu da imam ništa protiv toga, ali da ovako važnu stvar predložite na samoj sednici, odbacite drugi predlog, da to nasilno uradite… jedino što mogu predsednici da zamerim jeste to što ja nikad ne bih prihvatio da na taj način budem biran. Očigledno su unapred dogovorili koliko glasova će imati, moglo je to da ide i regularnim tokom”, navodi Cvejić.

On je rekao da ima razloga da se ostane u REM, ali da za njega više ne postoji mogućnost da se bori za ciljeve u tom telu i upitao kako REM može da doprinese demokratizaciji u zemlji ako ne može da ima izbore na demokratski način.

Cvejić je rekao i da su problemi u REM brojni, dodaši da je Judita Popović verovatno „u velikoj meri u pravu” kada kaže da se odluke donose van tog tela.

„Ja nema dokaze za to, ali to se može indirektno zaključiti”, kazao je Cvejić.

Podsetimo, pre samo pet dana Olivera Zekić je ponovo izabrana za članicu Saveta REM-a na pet godina, a potom izglasana za predsednicu ovog tela 21. decembra.

Povodom ostavke Slobodana Cvejića oglasila se i pomenuta Olivera Zekić, navodeći da REM nije uradio „ništa protiv zakona, niti protiv normalnih i demokratskih principa.

„Nadam se da se iza ovog čina gospodina Cvejića ne kriju politički razlozi, jer bi to bilo i nepristojno, i dovelo bi u pitanje motive i njegovog ulaska u regulatorno telo i svega što je do sada u njemu radio“, izjavila je danas Zekić.

Povodom izbora Olivere Zekić za članicu Saveta REM-a i predsednicu tog tela, a potom i ostavke člana Saveta Slobodana Cvejića, predsedništvo Stranke slobode i pravde (SSP) reagovalo je u današnjem saopštenju izjavom da je to dokaz da sloboda medija u Srbiji ne postoji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari