Slučaj Naumov: Bivšem ukrajinskom obaveštajcu ponovo produžen pritvor u Srbiji 1Foto: Više javno tužilaštvo u Nišu

Ambasada Ukrajine u Beogradu dobila je zahtev Andrija Naumova, bivšeg ukrajinskog obaveštajca koji se od juna nalazi u pritvoru u Srbiji, a u kojem traži posetu predstavnika te ambasade.

„Od Andrija Naumova smo dobili zahtev za sastanak, ali još uvek ne znamo kada ćemo biti u mogućnosti da ga realizujemo“, naveli su u pisanom odgovoru iz ambasade Ukrajine za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Naumov koji je početkom juna uhapšen na teritoriji Srbije sa više stotina hiljada evra i dijamantima pod istragom je Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu zbog sumnje da je prao novac.

Postupak protiv Naumova je i dalje u fazi istrage, potvrđeno je u tom tužilaštvu za RSE.

Kako su ranije pojasnili u tužilaštvu, rok za završetak istrage je šest meseci, nakon čega tužilaštvo na osnovu prikupljenih dokaza ili podiže optužnicu ili obustavlja istragu. Toliko maksimalno može trajati i mera pritvora.

Naumovu je 29. septembra produžen pritvor na još dva meseca, odnosno do 2. decembra, potvrđeno je u Višem sudu u Nišu za RSE.

Naumov, prema rečima njegovog pravnog zastupnika negira navode o pranju novca.

Izveštaji ukrajinskog tužilaštva dostavljeni Srbiji

U međuvremenu, na zahtev tužilaštva Srbije ukrajinsko tužilaštvo je dostavilo informacije da se protiv Naumova u Ukrajini vodi istraga zbog zloupotrebe službenog položaja.

„Izveštaji iz Ukrajine su trenutno na prevodu, mi još uvek nismo dobili svu dokumentaciju“, navodi u izjavi za RSE Tanja Savić, branilac okrivljenog Naumova.

Pojašnjava da u jedinom dokumentu koji su dobili za sad, a koji je preveden, ukrajinsko tužilaštvo navodi da se protiv Naumova vodi istraga koja je počela 2018.

„Radi se pre svega o krivičnim delima koja se tiču njegovog rada dok je bio u Černobilju“, navodi Savić.

Dodaje da joj je klijent rekao da su te istrage okončane pre njegovog imenovanja za generala u Službi bezbednosti Ukrajine (SBU).

RSE nije mogao nezavisno da potvrdi navode iz dokumentacije, jer ona nije dostupna javnosti sve dok traje istraga.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je Naumovu u aprilu 2022. oduzeo čin brigadnog generala označivši ga kao izdajnika.

Ćutanje institucija Srbije o eventualnom zahtevu za izručenje

Ministarstvo pravde Srbije, koje je nadležno za izručenja stranih državljana, nije odgovorilo ni na jedan upit RSE povodom ovog slučaja i eventualnog zahteva ukrajinskih organa za izručenje.

Poslednji upit RSE je tom ministarstvu uputio 3. oktobra.

Ni Ukrajina niti Rusija nisu tražile od Srbije izručenje ukrajinskog obaveštajca

Ukrajina i Srbija imaju potpisan Sporazum o međunarodnoj saradnji u krivičnim stvarima, kojima je to pitanje uređeno.

Odgovor je izostao i od Ministarstva spoljnih poslova Srbije, koje je, između ostalog, nadležno za komunikaciju između državnih organa Srbije sa državnim organima drugih zemalja.

Ko je Naumov?

Bivši brigadni general Andrij Naumov u Službi bezbednosti Ukrajine (SBU) počeo je da radi 2019. godine. Iz službe je isključen krajem jula 2021.

Jedno vreme bio je na poziciji šefa Glavnog direktorata za unutrašnju bezbednost, gde je dobio nova, veća ovlašćenja i uticaj u službi.

Pre dolaska u SBU, Naumov je radio u Državnoj agenciji za upravljanje zonom isključenja nuklearne elektrane u Černobilju.

Bio je odgovoran za upravljanje privrednim kompleksom zone isključenja, kao i za komunikaciju sa javnošću o statusu radijacije.

Pre nuklearne elektrane, 12 godina radio u Tužilaštvu, kao viši pomoćnik zamenika glavnog tužioca, a potom i kao viši tužilac.

Bivši obaveštajac je bio u fokusu novinarskih istraga koje su se ticale korupcije, šverca novca i drugih vrednih predmeta u inostranstvo.

Novinari „Šeme“, projekta ukrajinskog servisa RSE – Radio Svoboda, su u oktobru 2020. godine otkrili elitne nekretnine Naumova, koje su nespojive sa zvaničnim primanjima državnog službenika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari