"Služba decenijama vlada i teroriše Srbiju": Šta nam govori spot BIA u kome se mladi pozivaju da joj se pridruže sloganom "Sve se menja, služba ostaje" 1foto (BETAPHOTO/BRANISLAV BOŽOĆ/MO)

Na javnom servisu Srbije ali i drugim televizijama sa nacionalnom frekvencijom, pre nekoliko dana počeo je da se emituje spot Bezbednosno informativne agencije (BIA) u kome se pozivaju mladi da se pridruže Akademiji za nacionalnu bezbednost.

Polaznicima se u spotu poručuje, da ako posle bezbednosnih, provera znanja i sposobnosti dokažu da su najbolji, možda posle četiri godine truda dobiju priliku da postanu „deo porodice“.

Ostalima se poručuje, na samom kraju: „Sve se menja, služba ostaje“, a zatim se prikazuju svi grbovi moderne srpske države, od njenog nastanka do danas.

Istoričarka Branka Prpa komentariše da je ta poslednja rečenica spota apsolutno tačna, te da „služba traje, i trajaće sve dok se ne demontira“.

– Nažalost, ni posle 5. oktobra 2000. nije uspela demontaža službe DB koja se bavila svime osim državnom bezbednošću i bila je klasična i prava politička policija, što je ostala i do dana današnjeg. Prema tome, ne znam ko im je pisao tu reklamu i poruke, ali nije naročito inteligentan. Jer jedina prava poruka bi bila da se služba menja. To je prava poruka, a ne da ona uprkos svim promenama ostaje ista, kaže Prpa za Danas.

Na pitanje ima li izgleda da se ta i takva „služba“ demontira i da li je promena vlasti neophodan i dovoljan uslov, naša sagovornica odgovara da je taj proces neprestan a i nedovršen.

– Svaki narod ima kralja kakvog zaslužuje. Ne može nikakav „deus ex machina“, viša sila da se spusti sa neba i uradi posao koji moramo da uradimo mi. Svoju državu moraju da menjaju sami građani, pošto je država njihova, niko im je nije dao ni poklonio. I tu nema nikakvih olakšavajućih okolnosti. Ja pripadam generacijama koje su prošle najstrašnije, pokušavajući da promene tu državu. To je neprestani proces, koji nije dovršen, zaključuje Prpa.

Danica Drašković, sada direktorka izdavačke kuće „Srpska reč“ i supruga lidera SPO Vuka Draškovića, saglasna je sa konstatacijom „sramnog “ spota, kako ga je nazvala.

– I ne samo da ostaje nego potpuno vlada Srbijom decenijama i teroriše narod na sve načine. Prati, prisluškuje, podmeće, ubija sve koji nisu poslušni i podobni. Osnovna delatnost Bezbednosne agencije je državni terorizam i disciplinovanje naroda strahom i ubijanjem svih i svuda, što smo već videli od njih i u Srbiji i u zemljama okruženja, napominje Drašković i dodaje da se pre radi o „Službi nebezbednosti“, koja je „strašilo u državi zajedno sa sadašnjim šefom“.

– Nadam se da se mladi neće odazvati ovom pozivu i ući u pakao kriminala i nesreće koju služba generiše u našoj zemlji godinama pod patronatom KGB, i tu nema nikakve budućnosti, zaključuje Drašković.

Novinar NIN-a Vuk Cvijić napominje da služba državne bezbednosti nikada nije reformisana do kraja, osim što je promene preživela u
jednom kratkom periodu, nešto posle, ali i neposredno pre ubistva premijera Đinđića. On kaže da se sada „oko službe mota stari kadar“.

– Primera radi, tu je Branko Crni, kao visoki funkcioner SNS, koji je bio zamenik Radomira Markovića u najzloglasnije vreme političkih ubistava, za šta je i osuđen šef DB. Pojavljivao se i oko ubistva Slavka Ćuruvije, kada je pokušavao da da alibije optuženima. Sadašnja organizacija BIA je od 2018. po modelu koji je predlagan još za vreme Miloševića. Formiran je i Situacioni centar, koji je izgleda postao utočište za mlade nade SNS-a, objašnjava Cvijić.

I dalje je tajna služba potpuno politizovana, kaže sagovornik, pa je sada partijska policija „u najgorem komunističkom maniru“.

– Imamo nesumnjivu političku ličnost i sada na čelu BIA i pre toga, uz direktno kršenje zakona koji kaže da pripadnici BIA ne smeju da budu članovi stranke, što važi i za direktore. Zakon je prekršen i u slučaju Vulina i prethodno Gašića, ističe sagovornik.

Cvijić je inače i sam bio „pod merama“ BIA, nezakonito prisluškivan, u vreme kada je kao novinar istraživao ubistvo četvorice funkcionera SPO na Ibarskoj magistrali u oktobru 1999. godine.

– Postupak pokrenut po službenoj dužnosti je zastareo. Najzanimljivije je, međutim, da sam ja prisluškivan kao novinar koji je pokušao da piše o tome i da razotkrije šta se tu desilo, dok je kasnije, tokom suđenja za ubistvo premijera, utvrđeno da pravosnažno osuđeni kao organizator tog ubistva, Milorad Ulemek Legija, nikada nije prisluškivan, objašnjava Cvijić.

Bez ikakve civilne kontrole

Za demontažu struktura tajnih službi potrebna je jaka civilna kontrola, koju mi nemamo, napominje Cvijić. „Kod nas ne postoji parlamentarna kontrola.

U nekim zemljama je to regulisano na način da opozicija uvek, zbog balansa snaga, ima veći paket u odboru koji kontroliše službe bezbednosti.

U našem slučaju, to je partijska policija, a parlamentarna većina služi tome da zaštiti sve sumnjive poslove koje radi BIA, od Jovanjice do hapšenja uzbunjivača iz Krušika, jasan je Cvijić, koji podseća da je poslednja rečenica iz aktuelnog spota često ponavljana i na suđenju optuženim pripadnicima JSO-a osuđenim za politička ubistva.

Stambolić: Privid trajnosti i sigurnosti

Uroš Stambolić, unuk nekadašnjeg predsednika Predsedništva Srbije Ivana Stambolića, za čiju otmicu i ubistvo su pravosnažno osuđeni čelnici DB-a, kaže za naš list da se u spotu govori da je služba večna, a „sama služba je menjala ime i to u čijem interesu radi, bezbroj puta“.

U svetu koji je na ivici rata i ekonomskog kolapsa, što kod nas u državi dolazi još viši do izražaja usled podizanja tenzija sa susedima, nekontrolisanog svakodnevnog rasta cena i drugih vidova ekonomskog sunovrata, gde ne možemo znati ni šta nas čeka sutra, ovaj spot samo govori da je neko osmislio reklamu da proda priču o tome da postoji nešto trajno i sigurno, smatra Stambolić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari