Službe bile dužne da obaveste predsednika s kim mu se druži sin 1Foto: Beta/Milan Obradović

Prema važećim propisima Republike Srbije, kada pripadnici jedinice koja obezbeđuje štićeno lice uoči da se to lice druži sa bezbednosno interesantnim licima, oni su dužni da o tome obaveste svog nadređenog.

U ovom konkretnom slučaju, nadređeni je bio obavezan da o kontaktima sina predsednika Srbije upozna samog predsednika i da apeluje na njega da utiče na svog sina, kaže za Danas Momir Stojanović, bivši načelnik Vojnobezbednosne agencije, koji je, prema sopstvenim rečima, pisao protokole o zaštiti štićenih lica koji su i danas na snazi.

On naglašava, međutim, da pripadnici obezbeđenja ne mogu da zabrane fizičkom licu da se sastaje s kim želi, već samo da preporuče.

– Oni su dužni da upozore, ali ne mogu da urade mnogo više od toga. Na sina predsednika Srbije je mogao jedino da utiče sam predsednik, koji je, uveren sam u to, bio od ranije upućen u njegove kontakte. Naprosto, osobe koje se nalaze na javnoj funkciji moraju da shvate da javna funkcija ima svoju cenu i da ne mogu da se ponašaju kao svi drugi građani. To važi i za članove njihove porodice, naglašava Stojanović.

Stojanović, koji je u pretprošlom zasedanju skupštine ispred Srpske napredne stranke obavljao poziciju predsednika skupštinskog Odbora za kontrolu službi bezbednosti ističe da bi ovaj odbor trebalo da zatraži izveštaj o propustima u obezbeđenju sina predsednika.

– Međutim, to se sasvim sigurno neće desiti. Od kako je na čelo odbora došao Igor Bečić, umesto da odbor kontroliše službe, službe kontrolišu odbor, kaže Stojanović, koji na predstojećim izborima nastupa u koaliciji Narodnog bloka.

Prema Uredbi o određivanju poslova bezbednosne zaštite određenih lica i objekata kontraobaveštajnu zaštitu predsednika Republike obavljaju Vojnobezbednosna agencija i Bezbednosno-informativna agencija. Fizičko obezbeđenje predsednika i njegove uže porodice povereno je pripadnicima MUP-a i Vojne policije.

Službe bile dužne da obaveste predsednika s kim mu se druži sin 2

Postupanjem MUP-a tokom incidenta koji je usledio nakon što je novinarka portala Krik fotografisala sina predsednika Srbija, kako sedi sa osobama koje se dovode u vezu sa određenim navijačkim grupama, a posredno i sa kriminalnim klanovima, baviće se Zaštitnik građana.

Kako je za Danas potvrdio ombudsman Zoran Pašalić, zvanično je pokrenut postupak kontrole zakonitosti postupanja MUP-a u konkretnom slučaju. Podsetimo, nakon što su zaustavili novinarku, tražeći joj da izbriše slike, tri osobe koje su se predstavile kao službena lica, povukla su se nakon što su novinarki prišli Aleksandar Vidojević i Nemanja Srećković, obojica članovi navijačke grupe „Janjičari“.

Nedavno govoreći na televiziji Prva, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je naglasio da je njegov sin sedeo sa navijačima, a ne sa pripadnicima kavačkog klana.

– Naravno da znamo ko su ti ljudi sa kojima je bio moj sin, svaki njegov kontakt sa bilo kim je jasno evidentiran, rekao je Vučić i naglasio da je Aleksandar Vidojević, sa kojim je bio Danilo, navijač Partizana.

– Taj mladić nikada nije gonjen ni za kakvu drogu, gonjen je za tuče, ali nikada nije pravosnažno osuđen, kazao je Vučić.

Istakao je da su njegova deca teško podnela razvod i da gleda da im ugodi u svemu i naglasio da njegov sin radi u prodavnici za 550 evra i da se ponosi svojim poslom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari