U gradskoj kasi naredne godine biće nešto više od 2,57 milijardi dinara. Najviše novca trebalo bi da se slije od poreza na dohodak i od transfera novca iz republičkog budžeta. Od poreza na dohodak računa se na prihod veći od milijardu dinara i više od 600 miliona republičkih sredstava.


Kao i prethodnih godina, najviše sredstava, skoro trećina budžeta, biće izdvojeno za plate zaposlenih u gradskoj upravi i njenim javnim preduzećima. Planirano je da se u te svrhe izdvoji nešto više od 714 miliona dinara. U odnosu na ovu godinu za plate će biti izdvojeno 102 miliona manje. Štedeće se i na rashodima gradonačelnika i Gradskog veća. Sledeće godine za te aktivnosti namenjena su 34 miliona, za dva manje nego ove godine. Smanjivanje izdataka za škole biće nastavljeno i naredne godine.. Osnovne i srednje škole moći će da računaju na 167 miliona dinara ili 27 miliona manje nego u ovoj godini. Za šest miliona manje biće izdaci za Predškolsku ustanovu „Mladost“, koja će u sledećoj godini dobiti 147 miliona dinara. Centar za socijalni rad za svoje aktivnosti dobiće 63 miliona dinara ili šest miliona više nego ove godine. Kada su u pitanju javna preduzeća, čiji osnivač je grad, namenjeno im je 908 miliona dinara. Najviše, 720 miliona dinara, dobiće Direkcija za izgradnju grada ili skoro isto novca kao što je imalo pet javnih preduzeća u ovoj godini.

Grad će Direkciji dati 470 miliona dinara iz sopstvenih sredstava i 270 miliona iz ovogodišnjeg kredita. Prema Odluci o budžetu, tim sredstvima će biti finansirano 13 projekata. Najviše sredstava, 250 miliona dinara, biće uloženo u izgradnju kanalizacione mreže. Za izgradnju komunalne infrastrukture planirano je 70 miliona, za izgradnju infrastrukture u naselju Erozija 50 miliona i isto tolika biće ulaganja u rekonstrukciju ulica. Velika investicija je izgradnja atletskog stadiona i za tu namenu biće izdvojeno 40 miliona dinara. Direkcija će sa 30 miliona dinara finansirati rekonstrukciju mosta u centru grada i po 20 miliona dinara biće izdvojeno za izgradnju trafostanice i izmeštanje elektro vodova u Ulici Save Kovačevića.

Na više sredstava u sledećoj godini mogu da računaju preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ i „Gradska čistoća“. JKP „Vodovod i kanalizacija“ iz gradskog budžeta dobiće 57 miliona dinara, tri miliona više nego ove godine, a 85 miliona ili pet više nego ove godine, dobiće JKP „Gradska čistoća“. Izdvajanja za Zavod ta urbanizam naredne godine u odnosu na ovu biće smanjena za šest miliona i to preduzeće može da računa na 46,8 miliona dinara. I u 2016. godini „Gradska toplana“ neće dobijati dotacije iz gradske kase, a neće biti izdvajanja ni za Javno preduzeće za informisanje „Novi Pazar“ (RTV Novi Pazar“, koje je privatizovano u avgustu ove godine.

Izdvajanja za kulturu i sport biće ista kao ove godine. Sportski klubovi dobiće 106 miliona, a 121 miliona dinara namenjeno je kulturnim institucijama.

Ovaj prilog sufinansira grad Novi Pazar

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari