"U planu je njihova potpuna čistka iz MUP-a, a možda i nešto mnogo gore": Novinarka Jelena Zorić o smeni inspektora Milenkovića i Mitića 1 Foto: Nova

Smena načelnika Slobodana Milenkovića i šefa operative Odeljenja za borbu protiv droga beogradske policije Dušana Mitića, koji su otkrili slučaj „Jovanjica“ i uhapsili Predraga Koluviju, optuženog za proizvodnju „skanka“ i marihuane pred Tužilaštvom za organizovani kriminal, predstavlja sprečavanje nastavka istrage, te pokretanja predmeta „Jovanjica 3“, kaže za „Danas“ novinarka Jelena Zorić.

Kako ističe, ne samo da ih smenjuju, već ih izbacuju i iz Odeljenja za borbu protiv droge, a sve to da bi se sprečila dalja istraga za „Jovanjicu“ koja, očigledno vodi i ka određenim političarima.

– Ovo je bila očekivana reakcija da će pokušati da spreče istragu. Načelnik Milenković je u junu poslao zahtev Tužilaštvu za organizovani kriminal da se nastavi rad na „Jovanjici“, takozvanoj „Jovanjica 3“ i da se otkriju finansijeri „Jovanjice“, ali i način distribucije droge, budući da se u optužnici navodi da se na imanju uzgajala droga, kao i da se operativna saznanja provere, da dobiju formu informacije – kaže Zorić.

Kako objašnjava Zorić, od tog momenta je postalo jasno da se postupci inspektora za borbu protiv droga, koji rade svoj posao i „bore se protiv kriminala i narkodilera“, tumače kao pružanje otpora u vrhu Ministarstva unutrašnjih poslova koji je „nadasve kriminalizovan i politizovan“.

– Partijski kadar, kriminalizovan kadar inspektore koji rade svoj posao doživljava kao otpor i sprečava se dalja istraga. U sve to je uključeno i kažnjavanje Mitića zbog svedočenja, ali i vršenje pritiska na Milenkovića koji bi trebalo da svedoči uskoro. Smenjeni su i još neki inspektori u međuvremenu, što je najava da će celo Četvrto odeljenje beogradske Uprave kriminalističke policije, koje se vrlo časno bori protiv droga, biti rastureno – kaže sagovornica „Danasa“.

Ime aktuelnog ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića nekoliko puta pomenuto je u okviru predmeta „Jovanjica“, a dovodi se i u vezu sa smenom inspektora Milenkovića i Mitića.

– Nezaboravimo dve izjave Dušana Mitića, koji je tokom svedočenja u predmetu „Jovanjica“ nedavno rekao da je ministar policije, bivši direktor Bezbednosno-informativne agencije, Bratislav Gašić, za kog postoje dokazi da je bio u komunikaciji sa prvooptuženim u predmetu „Jovanjica“ Predragom Koluvijom, životno zainteresovan za smenu načelnika Slobodana Milenkovića – kaže novinarka.

Ipak, kako naglašava sagovornica „Danasa“, još jedna Mitićeva izjava sada dobija na još većem značaju.

– Druga Mitićeva izjava sada postaje još važnija u svetlu aktuelnih dešavanja, a tiče se informacije da je advokatica Zora Dobričanin, prema Mitićevim saznanjima koja je izneo pred sudskim većem, prenosila poslednjih nedelja poruke upućene Milenkoviću da prihvati mesto koordinatora koje će mu biti ponuđeno od strane ministarstva, da ne pravi buku oko toga i da treba da mu bude „najvažnije da sačuva glavu na ramenima“ i da ne dobije neki sudski proces, odnosno neko hapšenje – kaže Zorić za „Danas“.

Novinarka Jelena Zorić je za „Danas“ istakla da ima saznanja da će načelnik Milenković dobiti mesto koordinatora u MUP-u.

– To su mesta koja su predviđena da se nekim budućim sistematizacijama ubrzo ukinu. Dakle, u planu je njihova potpuna čistka iz MUP-a, a možda i nešto mnogo gore, s obzirom da pružaju otpor, bilo kakvu reakciju, a ne ćute na nepravdu. Možemo da očekujemo da tek sad usledi osveta u vidu nekih montiranih sudskih procesa ili nečeg goreg – upozorava Zorić.

Ona naglašava da inspektore, bez ikakvog objašnjenja, prati BIA, preti im se hapšenjima, a postoje i saznanja o pripremi njihovih likvidacija.

– Uprkos četvorogodišnjem pritisku, opasnosti po život, kako svoj, tako i svoje porodice, praćenje od strane BIA, kriminalizaciji ličnosti, pretnjama hapšenjem, on nije prestao da radi svoj posao. Mislim da mu je ovo opomena da može da bude još gore. Sad je demonstrirano da mogu da ga smene pred svedočenje, zamislite šta može da se desi posle svedočenja. Mogu da ga uhapse ili likvidiraju, kakva je informacija već postojala, odnosno da je plaćena i naručena njihova likvidacija – upozorava Zorić.

Smenu inspektora javnost vidi kao osvetu, ali i pritisak pred dolazeće svedočenje. Zorić, pak, ističe da veruje da inspektor Milenković neće podleći pritiscima.

– Načelnik Milenković je pokazao da se već četiri godine nosi sa degradacijom i kriminalizacijom svoje ličnosti. Preti mu se likvidacijom, život mu je ugrožen, egzistencija mu je ugrožena, a on je nastavio da se bori. Mislim da se pokazao kao častan policajac i ne vidim zašto bi se drugačije ponašao u budućnosti – zaključuje Zorić za „Danas“.

Podsećamo, kako advokat Tomanović tvrdi u saopštenju odluka političkog vrha policije je u suštini smena inspektora i predstavlja pre svega direktno sprečavanje dalje istrage i provere operativnih saznanja koja projekat „Jovanjica“ vode do centara moći u našoj državi.

U saopštenju, predsednik vanparlamentarne stranke Narodni slobodarski pokret, Miroslav Parović je istakao da „postaje jasno da je Vučić nedavnim sastankom sa Zelenskim obezbedio sebi manevarski prostor da izađe iz vrlo nezgodne situacije“.

Direktor pokreta „Kreni-promeni“  Savo Manojlović, reagujući na vest o smeni inspektora, istakao je da se pokazuje „da je u Srbiji najveći greh raditi svoj posao“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari