Smene u vojsci nakon hapšenja novinara Aleksandra Radića 1Foto: Fonet

Kompletno rukovodstvo Tehničko-optinog centra (TOC) smenjeno je po nalogu načelnika Generalštaba Vojske Srbije LJubiše Dikovića, saznaje Danas.

Diković je odluku o smeni doneo početkom godine, a ministar odbrane Aleksandar Vulin ju je potpisao u martu. Smena starešina usledila je nakon što je 27. decembra prošle godine na vojnom aerodromu u Batajnici, gde se nalazi Centar za letna ispitivanja i Sektor za vazduhoplovna sredstva TOC-a uhapšen vojni analitičar Aleksandar Radić.

– Uzrok za ovu smenu je animozitet koji načelnik Generalštaba VS već neko vreme gaji prema starešinama TOC-a, a svakako da je doprineo i incident kada sam uhapšen. Ovim kadrovskim rezom uklonjeni su svi vodeći ljudi u centru – kaže Radić za Danas.

Podsetimo, Radić je na vojni aerodrom u Batajnici, gde se nalazi Centar za letna ispitivanja i Sektor za vazduhoplovna sredstva TOC-a, došao 27. decembra na poziv prijatelja koji su piloti u Vojsci Srbije, kako bi prisustvovao letu aviona Orao. Kako je Radić, dugogodišnji ekspert za vojna pitanja koji deset godina sarađuje sa časopisom Odbrana koji izdaje Ministarstvo odbrane, u više navrata prisustvovao sličnim događajima, nikome na vojnom aerodromu u Batajnici njegov dolazak nije bio neuobičajen, a čak mu nije tražen ni uvid u ličnu kartu prilikom ulaska na aerodrom.

Radić je neometano posmatrao nalet aviona do trenutka kada je na aerodrom u Batajnici došao Nenad Miloradović, v. d. pomoćnika ministra odbrane za materijalne resurse. Miloradović se navodno razbesneo, ali čekao je da prođe drugi let Orla tog dana i kada su Radićevi prijatelji bili u vazduhu na trećem letu tražio je od Vojne policije da ga uhapsi. Vojna policija je u skladu sa nadležnostima, Radića predala civilnoj policiji koja ga je privela. U celini kod vojne policije i MUP zadržan je osam sati.

Nakon toga, Radić je obavešten da je istragu protiv njega preduzelo Treće osnovno tužilaštvo u Beogradu, koje ga sumnjiči da je izvršio krivično delo neovlašćen pristup vojnom objektu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari