Smenjen načelnik operativnog bloka 1Nihat Biševac sa predsednikom Srbije u Novom Pazaru Foto: Beta/Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll

Doktor Dragoš Vasović, dečiji hirurg, koji je jedan od potpisnika zahteva za smenu direktora novopazarske bolnice Meha Mahmutovića, razrešen je sa mesta šefa operativnog bloka.

On je drugi lekar u ovoj ustanovi koji je smenjen, a koji pripada grupi od 37 doktora koji zahtevaju Mahmutovićev odlazak zbog lošeg upravljanja bolnicom tokom epidemije korona virusa. Prethodno je rešenje o smeni dobio doktor Džemail Detanac.

Dragoš Vasović kaže za Danas da koliko on zna, slične smene očekuju još neke kolege, uključujući i njegovu suprugu, koja je takođe načelnica u novopazarskoj bolnici.

– Videćemo šta će se dalje dešavati. Očekujem da od ponedeljka sličan papir dobije i moja supruga koja je takođe načelnik i to preko 20 godina kao i još neke kolege, kaže Vasović. Njemu je ove nedelje uručen dokument koji nosi naziv „Ponuda za izmenu ugovorenih uslova rada“, u kome se navodi da se dostavlja ponuda za „izmenu ugovorenih uslova rada, zbog potreba procesa i organizacije rada“.

„Zbog potreba procesa i organizacije rada razrešavam vas sa funkcije rukovodioca OP bloka sa centralnom sterilizacijom“, navedeno je u dokumentu, koji ne sadrži bliža objašnjenja za smenu.

Vasović kaže da je odbio da primi ovaj dokument, zatraživši da mu se uruči rešenje o razrešenju sa funkcije, dodajući da je prihvatio aneks ugovora koji mu je takođe dostavljen. Dečiji hirurg objašnjava za Danas da ima još pet godina do penzije, da je na mestu načelnika proveo 17 godina i da u tom periodu nije napravio nikakav propust.

– Operativni blok je doveden do najboljeg mogućeg nivoa, što može da potvrdi i osoblje koje u radi. Zatečen sam direktorovom malicioznošću. Nisam rođen sa načelničkom funkcijom i ne moram na njoj da ostanem, ali znam zbog čega se sve ovo radi. To je napisano, jer sam jedan od potpisnika za smenu Mahmutovića, kaže Vasović, dodajući da veruje da je sve urađeno uz dogovor sa „nekom višom instancom“.

Upitan kako vidi onda izjavu ministra zdravlja Zlatibora Lončara da „mi nismo plemensko društvo“, te da neće biti revanšizma prema doktorima koji izražavaju drugačije mišljenje (što se odnosilo na potpisnike peticije Ujedinjeni protiv kovida), Vasović kaže – „na to mogu samo da se nasmejem“.

– Posle 30 godina nemam čega da se plašim. Radim sa kolegama koji su solidarni i verujem u njih, zaključuje Vasović.

Pre Vasovića rešenje o smeni dobio je i zamenik načelnika hirurškog odeljenja Džemail Detanac, takođe jedan od potpisnika zahteva za Mehmutovićevu smenu. Detanac je za medije ispričao da u rešenju nisu navedeni razlozi za smenu, ali da može da ih nasluti.

Povodom situacije u novopazarskoj bolnici, u kojoj 37 doktora traži smenu direktora Mahmutovića, ministar Lončar je kazao da će biti preduzeta sva ispitivanja, a da je u Novom Pazaru situacija „posebno kompleksna“. On prethodno nije odgovorio na zahtev novopazarskih lekara da ih primi kako bi razgovarali o njihovim zahtevima i razlozima, zbog kojih traže Mahmutovićevu smenu.

Meho Mahmutović nije odgovorio na pozive i poruku Danasa sa molbom za komentar.

Nedostaje važna oprema

Dragoš Vasović zamera direktoru Mahmutoviću i to što se ništa nije nabavljalo godinama za bolnicu. „Sve što je nabavljeno, nabavilo je Ministarstvo zdravlja, a direktor prisvaja to kao da je on uradio. Za više od deset godina nije nabavljen nijedan hirurški instrument. Ministarstvo je nabavilo novi laparoskopski stup za koje trebaju dodatni delovi i na to se čeka godinu dana, tokom kojih nijedna laparoskopska operacija nije urađena. Eminentni stručnjaci koji su dolazili kod nas donosili su svoje instrumente, jer mi naše nismo imali“, navodi Vasović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari