Snežana Malović: Stigmatizovana ministarka 1Foto: FoNet Zoran Mrđa

Snežana Malović, ministarka pravde u vladi Mirka Cvetkovića, neće krivično odgovarati za neuspelu reformu pravosuđa iz 2009. godine, proizilazi iz nedavne odluke Tužilaštva za organizovani kriminal da odbaci krivičnu prijavu protiv članova prvog sastava Visokog saveta sudstva.

Ipak, to ne znači da će odluka tužilaštva sprati stigmu koju bivša ministarka nosi zbog učešća u neustavnom „čišćenju“ sudova. Cenu reforme je već platila 2015. godine kada joj je subotički ogranak Advokatske komore Vojvodine sugerisao da povuče svoj zahtev za upis u imenik advokata, čime joj je blokiran ulazak u vrlo unosnu profesiju.

U senci neuspele reforme, stoje nesporni rezultati njenog ministrovanja. Za njenog vakta izručeni su Mladić, Karadžić i Hadžić, procesuirani su Andrija Drašković, Joca Amsterdam, ubice Brusa Tatona, Svetlana Ražnatović, započet je postupak protiv Darka Šarića…

Snežana Malović je diplomirala na Pravnom fakultetu u Beogradu 1999. godine. Nakon dve godine rada kao advokatski pripravnik i polaganja Pravosudnog ispita počinje njen uspon u Ministarstvu pravde. Najpre radi kao zamenik sekretara Ministarstva pravde, da bi vrlo brzo avanzovala na poziciju šefa kabineta ministra Vladana Batića. Na poziciju generalnog sekretara Tužilaštva za ratne zločine dolazi 2004. godine da bi tri godine kasnije postala državni sekretar Ministarstva pravde. Već naredne godine preskače i poslednju stepenicu i biva imenovana za ministarku u Vladi Mirka Cvetkovića.

Posle promene vlasti u maju 2012. godine, postaje poslanica u Narodnoj skupštini. Podnosi ostavku nakon što novoizabrani predsednik Demokratske stranke Dragan Đilas javno poziva bivše ministre da to učine. Neposredno pred parlamentarne izbore 2014. godine napušta DS, prateći Borisa Tadića u Novu demokratsku stranku (današnja Socijaldemokratska stranka). Ponovo se vraća u parlament, odakle definitivno odlazi 2015. godine. Upitno poznavanje engleskog jezika nije je sprečilo da se zaposli na regionalnom projektu za procesuiranje ratnih zločina koji se sprovodi pod pokroviteljstvom UN-a.

Rođena je 10. septembra 1976. u Beogradu. Udata je za policajca Vuka Malovića, koji radi u Upravi za strance. Imaju dvoje dece.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari