SNS: "Danas" organizovano diskredituje Vučića 1Foto: Miroslav Dragojević

Za prvih mesec dana od kada je izložba „Necenzurisane laži“ predstavljena u beogradskoj galeriji „Progres“, na temu postavke mediji u Srbiji objavili su 151 tekst od čega je samo list Danas objavio 66 priloga.

To stoji na zvaničnom sajtu pomenute izložbe, čiji je autor Informativna služba SNS-a.

Kako se dalje navodi, tekstove uglavnom karakteriše izuzetno kritički ton, negativan vrednosni kontekst i u skoro svim slučajevima uvredljiv sadržaj. Dodaje se da „mediji koji kroz svoj sadržaj najviše insistiraju na fenomenu cenzure u medijima u Srbiji, za mesec dana objavljivali su u proseku tri teksta dnevno samo o ovoj izložbi“.

– Izložba je nastala kao reakcija na organizovanu, detaljno planiranu kampanju diskreditacije novoizabrane vlasti i premijera Vučića, koju vode mediji koji su predstavljali logističku podršku prethodnoj vlasti – objašnjava Informativna služba SNS-a.

Pored 2.523 primera „najbrutalnijih optužbi, kleveta i uvreda izrečenih na račun Aleksandra Vučića“ koji se mogu videti na izložbi, SNS-ov autorski tim marljivo je prikupio i okačio na sajt još 4.000 eksponata, odnosno medijskih sadržaja, kako bi i onima čije gradove postavka još uvek nije posetila pokazali „da je priča o cenzuri u Srbiji lišena svakog realnog osnova“.

Sa ovom konstatacijom slaže se i lider SNS-a, premijer Aleksandar Vučić, koji je sedam dana nakon otvaranja izložbe u „Progres“-u kada ju je i sam posetio, izjavio da na celokupnoj postavci nije video nijedan ozbiljan kritički argument, te je jasno da su optužbe o cenzuri i diktaturi besmislene.

– Većinu stvari ovde i sam prvi put vidim. Ovo je super, da ljudi vide šta treba da prođete ako se suprotstavite Miškoviću i tajkunskim klanovima – poručio je tom prilikom premijer Vučić.

Novinarka Gordana Suša, komentarišući za naš list sedmomesečno trajanje izložbe i novootvoreni sajt, kaže da nisu u pitanju „necenzurisane laži“ već „necenzurisane istine“.

– Danas samo može da bude ponosan što je više od polovine tih istina sam plasirao. Devedeset posto tih tekstova i karikatura sa izložbe se odnose na slobodno mišljenje, koje ne bi smelo da se povinuje ma kakvoj cenzuri. Ova izložba je pokušaj vlasti da nas ukalupe – ali to neće moći. Samo neka nastave da rade kao i do sada, pa će im se to kad-tad obiti o glavu – poručila je Suša.

Vladanka Malović, šefica Službe SNS-a za informisanje i „Vučićeva žena iz senke“ kako je nazivaju pojedini tabloidi, a koja gotovo nikad ne odgovori na Danasove pozive, rekla je na otvaranju beogradske izložbe da je osnovni zadatak dela medija bio da Vučića domaćoj i stranoj javnosti predstave kao brutalnog cenzora koji ukida emisije, obara portale, smenjuje urednike i zabranjuje tekstove.

– U želji da predstavimo istinu, ali isključivo na osnovu činjenica, smatramo da je potrebno da javnost vidi primere koji očigledno pokazuju kako izgleda novinarstvo u Srbiji od 2014. do 2016 – rekla je Malović predstavljajući misiju „Necenzurisanih laži“.

Nakon Beograda i Kruševca, i građani Subotice od pre nepunih mesec dana imaju prilike da se upoznaju sa „manipulacijom pojmom cenzure u Srbiji, u periodu od 2012. do 2014. godine“, što je i podnaslov izložbe. Za razliku od prethodna dva otvaranja, ovo je prošlo bez ministarske svite.

Postavku u najsevernijem srpskom gradu otvorio je potpredsednik Srpske napredne stranke i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, koji je obraćajući se prisutnima rekao da je izložbu video nekoliko puta i da je svaki put iznova bivao zgrožen.

– Na ovim zidovima, među ovih na hiljade tekstova i drugih novinarsko umetničkih izražaja, zajedničko je samo jedno – da ništa nije tačno od onoga piše. I ovih šest meseci nas isti ti mediji „razapinju“ zbog ove istine koju pokazujemo po Srbiji, dok oni i dalje viču kako nema slobode a nesmetano štampaju i emituju nove fabrikovane afere, nove izmišljotine, a sve to u Srbiji koja je tobože u mraku cenzure – tvrdi Vučević.

On je tada okupljenima objasnio da je jedno biti „slobodouman“ a drugo „slabouman“, pa lagati, falsifikovati, brutalno napadati i izmišljati grozote protiv predsednika stranke i njegove porodice. 

Među prozvanim Vreme, Peščanik i N1

Pored Danasa, koji ubedljivo prednjači među redakcijama koje su na izložbi prozvane zbog kritičkog odnosa prema vlasti, na meti su se našli i nedeljnici Vreme, Peščanik, NIN i Nedeljnik, kao i po koji tekst Blica. Nepodobni tekstovi podeljeni su u nekoliko kategorija: sloboda vređanja i ismevanja, propagiranje diktature, propagiranje cenzure, sloboda bavljenja politikantstvom i kreiranje afera i zavera. Ako pogledamo kako su prošli karikaturisti, vlast najmanje voli da u novinama vidi karikaturu Koraksa, ali im ni ona Marka Somborca nije draga.