Šormaz negira navode o krivolovu u Osipaonici 1

Predsednik Lovačkog saveza Srbije i narodni poslanik Dragan Šormaz (SNS) negirao je navode iz saopštenja Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije o krivolovu u ataru Osipaonice, prenosi regionalni informativni portal Podunavlje.info.

“Nisu oni slučajno išli u lovište, već namerno zbog mene, da bi o tome pravili priču u medijima, jer moraju da opravdaju pare koje dobijaju iz inostranih fondova za svoj rad. Tako su pre svega nekoliko dana pokušali da organizuju proteste u Novom Sadu i Beogradu protiv lova prepelica u Srbiji, na koji se odazvalo svega dvadesetak građana Republike Srbije”, kazao je Šormaz.

Prema Šormazovim rečima, ako zaista postoji krivolov i švercovanje ptica, kako se navodi u saopštenju Društva, “o tome treba da razgovaraju sa nadležnim organima a to su MUP, Granična policija i Uprava carine, a sigurno ne Lovački savez Srbije i lovačka udruženja, jer se mi bavimo lovom a ne krivolovom, sve u skladu sa zakonom“.

“Baš me čudi što je neko, ko je došao nepozvan u lovište, zatekao lovočuvara u lovištu, kome je tamo radno mesto. Zaista je frapantna činjenica kako su zatekli lovočuvara kako oni pišu, a tamo mu je posao. Apsolutna je laž da su ga zatekli sa tim vabilicama i elektronskim uređajima, a čak i da jesu, to ne bi bilo kršenje zakona. Koliko sam upoznat, te vabilice ne pripadaju lovačkom udruženju ’Pomoravlje’ Osipaonica, pa čak i da pripadaju, nisu korišćene u vreme lova, kada je njihova upotreba zabranjena”, navodi Šormaz..

Prema Šormazovim rečima, ovi isti uređaji mogu da se koriste za monitoring i prebrojavanje ptica, što je potrebno da se uradi kako bi Ministarstvo poljoprivrede i država znali stanje migratornih ptica u Srbiji, “a ne da organizacije poput ove paušalno iznose podatke, bez korišćenja ijednog naučnog metoda da bi to dokazali”.

“Država ima kao saradnika i partnera Lovački savez Srbije i lovačka udruženja i mi ćemo nastaviti to da budemo, a sasvim sigurno ona sredstva koja su zabranjena u lovu nikada nećemo koristiti u lovu”, zaključuje Šormaz u izjavi za Podunavlje.info.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije prethodno je saopštilo da su njihovi aktivisti, uz pomoć službenika Policijske stanice iz Smedereva, u subotu ujutro sprečili “još jedan slučaj nezakonitog lova na prepelice uz korišćenje zakonom zabranjenih elektronskih vabilica”.

U saopštenju se precizira da su na njivama koje se nalaze u ataru sela Osipaonica kod Smedereva pronađene tri vabilice, a policijska patrola i aktivisti Društva napravili su zasedu u koju su upale četiri osobe. Među osobama koje su policajci legitimisali bio je i lovočuvar Lovačkog udruženja „Pomoravlje“ iz Osipaonice. Kako se navodi, policajci su na informativni razgovor priveli i tri lokalna lovca.

„Zabrinjava nas činjenica da je u nelegalni lov pošao lovočuvar, službeno lice koje bi moralo da prijavljuje i sprečava ovakve gnusne događaje. Osim toga, zaprepastili smo se kada smo saznali da je aktivni član Lovačkog udruženja iz Osipaonice narodni poslanik i predsednik Lovačkog saveza Srbije Dragan Šormaz“, izjavio je Draženko Rajković iz Tima za borbu protiv krivolova Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Društvo je saopštilo i da sezona lova na prepelice traje od 1. avgusta do 30. septembra, i da širom Srbije više od 800 elektronskih vabilica emituju oglašavanje prepelica i mame ih u sigurnu smrt. Korišćenje ovih nelegalnih uređaja krivolovcima osigurava do deset puta više ubijenih ptica nego u legalnom lovu, kao i siguran profit nakon što se te prepelice prokrijumčare preko granice.

Prema podacima Društva, u Srbiji se svake godine krivolovi više od 60.000 prepelica. Kada se tom broju pridoda i oko 45.000 zvanično odstreljenih jedinki, jasno je da se populacija ove male koke selice masovno i bezobzirno uništava u Srbiji, zaključuje se u saopštenju Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari