Šormaz: „Srpska mama iz Nemačke“ je Ruskinja iz Humanitarnog centra u Nišu 1

„Srpska mama iz Nemačke“, koja je navodno platila kaznu jer je odbila da sinu obuče haljinu, u stvari je Ruskinja zaposlena u ruskom Humanitarnom centru u Nišu, objavio je na Tviteru član Glavnog odbora Srpske napredne stranke Dragan Šormaz.

Šormaz tvrdi da je navodna mama iz Nemačke Ruskinja koja je već napustila Srbiju u strahu od hapšenja na zahtev Nemačka zbog neistina koje je iznela u snimku.

Izvesni Ivica Božić, koji je na Tviteru i postavio snimak „sestre Milke“ iz Nemačke, odgovorio je Šormazu da se čuo sa njom i da je ona i dalje u Srbiji.

„Nije nikakav špijun. Sledeći put dobro proverite o kome i o čemu se radi. Uskoro ćemo dati još više podataka, a do tad se još malo blamirajte“, napisao je ovaj korisnik Tvitera.

Društvene mreže su poslednjih dana preplavljene komentarima na račun navodne „srpske mame iz Nemačke“, koja je u videu najavila da se vraća u Srbiju pošto je u Nemačkoj morala da plati kaznu jer je odbila da svom sinu obuče haljinu.

Kako je ispričala žena sa snimka, iz ministarstva obrazovanja Nemačke je stiglo pismo da devojčice treba da obuku mušku garderobu, a dečaci haljine i da tako dođu u školu, a sve sa ciljem kako bi deca saznala da li su muškog ili ženskog roda. Pošto je, navodno, rekla učiteljici da ne želi sina da obuče u haljinu, platila je kaznu od 263 evra, i zbog toga je kaže odlučila da se vrati u Srbiju.

Ovaj snimak pojavio se na društvenim mrežama uoči održavanje Evroprajda u Beogradu, protiv kojeg se čuju sve glasnija protivljenja desničarskih grupa. U opisu videa se navodi da „uslovljavanje koje je ona imala u EU neće proći u Srbiji“.

List Danas je pokušao da proveri tačnost te informacije od portparolke tog centra Olge Ljavskovskaje, ali nam je ona rekla da „nije nadležna da daje bilo kakve informacije“ i uputila nas na zvanični mejl Centra.

Medicinska sestra iz Karlsruea Marija M. kaže za Danas da nije čula za slučajeve da ministarstvo ili škole traže od roditelja da dečake obuku kao devojčice i da se naplaćuje kazna ukoliko neko to odbije da uradi:

– Bila je pre otprilike godinu dana akcija „Walk in her shoes“ u kojoj su su u cilju promovisanja jednakosti polova i prava LGBT osoba pozvani dečaci da ponesu u školu štikle od svoje mame, sestre, tetke, bake… a potom je organizovana trka u štiklama na 50 metara. Cilje je bio da se kroz šalu decu približi ideja jednakosti i promocije različitosti. Nije bilo nikakve prinude niti kazne, to je bilo potpuno dobrovoljno, a učesnici su dobili nagrade. Ne sećam se tačno detalja, ali mislim da je to bilo u sklopu svetske akcije promocije jednakosti i da je zato i ministarstvo promovisalo taj događaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari