"Ključar" ili "mangup": Ko je Spasoje Ž. Milovanović - direktor Narodnog pozorišta u Nišu, ispred kog je održana tribina ProGlasa 1Foto: Radule Perisic/ATAImages

Ne može ustanovu kao što je Narodno pozorište da vodi čovek koji zaključa vrata jednoj Svetlani Bojković, po kojoj će se u ovoj zemlji mnogo štošta zvati, a tog čoveka se niko neće sećati, osim možda po tome što je posramio ovaj grad kao njegov službenik, kazao je Dragan Bjelogrlić, glumac, reditelj, producent i jedan od tvoraca Inicijative ProGlas, koja je u nedelju održala tribinu na platou ispred niškog Narodnog pozorišta, jer, kako je rečeno, nije dozvoljeno da ona bude u zgradi.

Spasoje Ž. Milovanović, upravnik pozorišta, negirao je da je odbio da ustupi salu ProGlasu, navodeći da je samo zamolio za malo vremena da pronađu drugi termin, što je u upitu i bilo ponuđeno kao mogućnost, pošto je toga dana sala bila zauzeta.

Naglasio je da to pozorište izdaje svoj prostor za najrazličitije sadržaje, bez obzira na njihovu „nacionalnu, versku, rasnu, rodnu, političku ili kakvu drugu interpretaciju“.

Nije prvi put da Milovanović negira kontroverze koje mu se pripisuju ili da se ograđuje od toga da nešto radi iz dnevnopolitičkih iliti SNS interesa.

"Ključar" ili "mangup": Ko je Spasoje Ž. Milovanović - direktor Narodnog pozorišta u Nišu, ispred kog je održana tribina ProGlasa 2
Foto: Z. Miladinović/Danas

Prošle godine je kazao da pomeranje opere „Čarobna frula“, zakazane za 26. maj, kada se održavao miting SNS u Beogradu, „u suštini nema veze“ sa tim, što je demantovala sama gradonačelnica Niša, koja je i članica Predsedništva SNS, navodeći da je takva odluka doneta nakon zajedničkih „konsultacija“, pošto će tada „pola Srbije biti u Beogradu“.

Krajem 2019. godine reditelj Kokan Mladenović je odlučio da povuče režiju, naslov i autorski tim predstave „Sitničarnica kod srećne ruke“, koja je trebalo da bude izvedena sledeće godine, na Dan niškog Narodnog i da otvori balkanski festival Teatar na raskršću, u organizaciji ovog pozorišta, a sve zbog odluke da pokrovitelj festivala bude Aleksandar Vučić.

Milovanović je, pak, za Danas kazao da svako ima pravo na sopstvene odluke, ali da ne razume nepoštovanje institucije predsednika Srbije, dodajući da je ponosan što će takvo pokroviteljstvo „puno doprineti“ festivalu.

"Ključar" ili "mangup": Ko je Spasoje Ž. Milovanović - direktor Narodnog pozorišta u Nišu, ispred kog je održana tribina ProGlasa 3
Foto: Narodno pozorište Niš

Ipak, i tog puta se ogradio od dnevne politike, dodajući da je uticaj bilo koje stranke na pozorište „nemoguć“ jer je ono „uvek i deo vlasti, pošto je njegov osnivač recimo Grad, i deo opozicije, jer kroz svoju delatnost kritikuje vlast”.

Među njegovim saradnicima se i može čuti ocena da je direktor niškog Narodnog pozorišta „snalažljivi mangup“ i marketinški vičan, i u pozorišnom i u svom interesu.

Direktor ovog pozorišta je od 2018, a direktor drame Narodnog pozorišta u Beogradu od 2013. do 2015.

"Ključar" ili "mangup": Ko je Spasoje Ž. Milovanović - direktor Narodnog pozorišta u Nišu, ispred kog je održana tribina ProGlasa 4
Narodno pozorište Niš: Foto Vesna Torović

Od 2009. do 2013. radio je u Kruševačkom pozorištu kao dramaturg.

Dramaturgiju je diplomirao na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, gde je stekao i zvanje magistra nauka o dramskim umetnostima iz oblasti teatrologije.

Autor je i dramaturg brojnih celovečernjih i dečijih predstava, scenarista i reditelj više programa, pozorišni kritičar, autor zbirki poezije.

Jedini je ovlašćeni sudski veštak za dramsku umetnost Ministarstva pravde Republike Srbije.

Rođen je 1971. u Kruševcu. Oženjen je i otac dvoje dece.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari