SPC izrazila najdublje saučešće porodicama nastradalih u Banjskoj 1Foto: FoNet/SPC

Sinod Srpske pravoslavne crkve oglasio se povodom nemilih događaja u Banjskoj, izrazivši najdublje saučešće porodicama ubijenih kako Srba, tako i Albanaca.

“Sa velikom tugom u srcu molimo se Spasitelju da u Carstvo nebesko primi sve Srbe i Albance postradale 24. septembra, u Banjskoj na Kosovu. Izražavamo najdublje saučešće srodnicima postradalih i molimo se Presvetoj Majci Božjoj da im pruži utehu”, naveo je Sinod u saopštenju.

SPC se osvrnuo na pojedine navode u kojima se Crkva upliće u dešavanja u Banjskoj, ističući da je cilj tih koji po svaku cenu žele da uvuku Crkvu u tragične sukobe da SPC sa svojim vernim narodom nestane sa Kosova i Metohije“.

Sinod je uputio „molitvenu i svaku drugu potrebnu podršku i potporu“ episkopu raško-prizrenskom Teodosiju, „braći sveštenicima, monasima i vernicima“.

„Braći i sestrama na Kosovu i Metohiji upućujemo poruku bezgranične ljubavi i očinske brige. Srpska Crkva će, gde god da živi i pastirski deluje, nastaviti da štedro pomaže vas, svoj mnogostradalni, ali nepokolebivi, ponosni narod na Kosovu i u Metohiji želeći da vam u i ovim teškim danima pruži utehu, toplinu i nadu“, ističe se u saopštenju Sinoda.

Dodaje se da se SPC „uvek zalagala, kao što se i sada zalaže, da se nesporazumi na Kosovu i Metohiji rešavaju mirno i dijalogom, u cilju mirnog saživota Srba, Albanaca i svih drugih naroda koji na tom području žive“ ali i da su za Crkvu, Kosovo i Metohija „neodvojivi deo države Srbije“.

„SPC je, naročito velikim silama, mnogo puta ukazivala na krajnje opasnu politiku vlasti u Prištini, čiji je jedini cilj potpuni izgon srpskog naroda i stvaranje etnički samo albanskog Kosova. U tom cilju izvršeno je bezbroj napada na naše svetinje, na naš narod, čak i na srpsku decu. Poslednjih meseci hapšeni su ljudi, bez kakvih dokaza ili na osnovu fabrikovanih dokaza, otimana je ; zemlja u posedu Srba, ukratko, Кosovo i Metohija su danas besudna zemlja, u kojoj nema ni slobode ni minimuma normalnog života za Srbe“, navodi se u saopštenju Svetog Arhijerejskog Sinoda SPC.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari