SpiKoalicija: Pravo za pristup informacijama ugroženo, izmene zakona ne rešavaju sve probleme 1Foto: BETAPHOTO/ DRAGAN GOJIĆ

Koalicija za slobodu pristupa informacijama (SpiKoalicija) ocenila je danas da je pravo za pristup informacijama od javnog značaja ugroženo i da najavljene izmene zakona „ne rešavaju sve bitne probleme“.

Kako se navodi u njihovom saopštenju povodom Međunarodnog dana prava javnosti da zna, građani Srbije „ni u proteklih 12 meseci nisu mogli da ostvare svoje ustavno i zakonsko pravo u mnogim bitnim slučajevima“.

„Napretka nije bilo kada je reč o dugogodišnjim nerešenim problemima, uključujući neizvršavanje rešenja Poverenika za informacije, odsustvo odgovornosti zbog takvog kršenja zakona i ignorisanje zahteva za pristup informacijama od strane Vlade Srbije“, navedeno je u saopštenju.

Iz koalicije su ocenili da je pandemija korona virusa dodatno iskorišćena za sužavanje prava javnosti da zna „tako što su informacije o svim nabavkama povezanim sa pandemijom proglašene za tajnu“.

„Obimne izmene i dopuna Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, na koje se čeka godinama, još uvek nisu dovedene do kraja. Predlozi koje je Koalicija dala tokom javne rasprave doprineli su značajnim unapređenjima novog nacrta ovog akta u odnosu na prethodne verzije“, piše u saopštenju.

Istakli su i da Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu još uvek nije objavilo razloge za neprihvatanje drugih predloga sa javne rasprave, kao i da se još uvek čeka na rešenje Poverenika po žalbama protiv tog ministarstva zbog nepostupanja po zahtevima u vezi sa izradom nacrta zakona.

Ocenili su i da se za neke od ključnih problema i dalje ne nude rešenja, čime će građani „ostati uskraćeni za efikasnu pravnu zaštitu“ u slučajevima kada im informacije uskrate Vlada i Vladine službe, Skupština, Predsednik, Vrhovni i Ustavni sud, kao i Republičko javno tužilaštvo, a nakon usvajanja izmena zakona i Narodna banka.

„Pored toga što je štetno, ovakvo kvarenje Zakona je suprotno i ustavnom načelu zabrane sužavanja dostignutog nivoa ljudskih prava“, istakli su u saopštenju.

Ova koalicija je pozvala Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu, „da tekst izmena zakona dodatno poboljšaju, da ispune obaveze iz akcionog plana za sprovođenje Medijske strategije i Akcionog plana za Poglavlje 23 sa EU i da u praksi obezbede dostupnost svih informacija od javnog značaja i odgovornost rukovodilaca institucija koji grubo narušavaju prava građana“.

Koaliciju čine nevladine organizacije i inicijative: RERI, Transparentnost Srbija, Fondacija za otvoreno društvo, Praxis, Građanske inicijative, Crta, Inicijativa mladih za ljudska prava, Yucom, Partneri za demokratske promene Srbija, Beogradski centar za ljudska prava, Beogradski centar za bezbednosnu politiku, Odbor za ljudska prava Niš, Share fondacija, Toplički centar za demokratiju i ljudska prava i Udruženje građana Sretenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari