Spor između gradonačelnice Niša i direktora Kliničkog centra: Danas imao uvid u dokumentaciju u kojoj stoji da se prekinu radovi za privatnu kliniku 1Foto: privatna arhiva

Radovi na priključenju na vodovod privatne bolnice, čiji je investitor osnivač privatne poliklinike „Human“, a koja se gradi neposredno pored nove zgrade Univerzitetskog kliničkog centra (UKC), danas su prekinuti, nakon službene intervencije Republičke direkcije za imovinu.

Direktor UKC Zoran Perišić prethodno je optužio gradonačelnicu Niša Draganu Sotirovski da je odgovorna za “kriminal” u vezi sa tim radovima, najavio da će podneti krivičnu prijavu protiv nje zbog “brutalnog kršenja zakona”, te saopštio da je dokumentaciju u vezi sa ovim slučajem predao Specijalnom tužilaštvu za organizovani kriminal. Perišić i Sotirovski su, inače, funkcioneri SNS-a.

Republička direkcija za imovinu Republike Srbije naložila je niškoj građevinskoj inspekciji da „po hitnom postupku izvrši inspekcijski nadzor i sprovede sve mere i radnje iz svoje nadležnosti, u cilju obustavljanja radova“ na priključenju na vodovod nove privatne bolnice u Ulici Petra Seratlića.

Dopis Republičke direkcije za imovinu Odseku građevinske inspekcije Sekretarijata za inspekcijske poslove grada Niša upućen je pod oznakom “hitno”.

Spor između gradonačelnice Niša i direktora Kliničkog centra: Danas imao uvid u dokumentaciju u kojoj stoji da se prekinu radovi za privatnu kliniku 2
Foto: privatna arhiva

U dopisu, u koji je Danas imao uvid, navodi se da Ulica Petra Seratlića predstavlja građevinsko zemljište u svojini Republike, a da je UKC Niš zaključkom Vlade iz juna 2018. godine određen „za nosioca prava korišćenja na postojećim objektima“ u toj ulici.

Slične podatke prethodno je saopštio i direktor UKC Perišić u Viber prepisci zatvorene SNS grupe, koja je dostavljena Danasu, a čija je autentičnost potvrđena.

Perišić je u prepisci naveo da je ulica Petra Seratlića od 2017. godine u vlasništvu Republike i da je data UKC-u “na upravljanje i raspolaganje”.

“Sada je iskopan državni put da bi se privatna bolnica vezala na vodovod. Direkcija za izgradnju grada je dala dozvolu za kopanje (pod pritiskom, kako kažu), a inspekcija pere ruke. Postoji privremena mera od strane sudova da oni (investitori, prim. aut.) ne smeju da koriste taj put. Ovo je kriminal. Obavestio sam sve: stranku, policiju, sud. Gradonačelnicu Niša smatram direktno odgovornom za kriminal njenih službi i osionost njenje drugarice- investitora. Podneću krivičnu prijavu protiv svih odgovornih, od gradonačelnice pa naniže”, napisao je Perišić.

Spor između gradonačelnice Niša i direktora Kliničkog centra: Danas imao uvid u dokumentaciju u kojoj stoji da se prekinu radovi za privatnu kliniku 3
Zoran Perišić: Foto Z.Miladinović/ Danas

On je dodao da su izvođači radova, za račun privatnog investitora, a po dozvoli Grada, ušli u državnu imovinu “kao komandosi”, i počeli da seku beton.

“Grad je sa isto toliko prava mogao da izda dozvolu za kopanje auto puta”, ocenio je.

Takođe je apelovao i na direktora Vodovoda “Naissus” Gorana Milosavljevića da odustane od radova na priključenju privatne klinike kako ne bi načinio „ozbiljno krivično delo”.

Gradonačelnica Sotirovski je u prepisci na ovoj grupi odgovorila da je “sve u skladu sa zakonom” i da su “interesi grada na prvom mestu”.

“Lokalni uslovi za taj objekat su izdati u maju 2020. godine, i između ostalog predviđaju priključenje tog objekta na vodovod, a Ulica Petra Seratlića ni u planu ni na terenu nije državni put, već gradska ulica. Bespredmetno je ostalo komentarisati, to ostavljam za momke iz kafane”, navela je gradonačelnica.

Spor između gradonačelnice Niša i direktora Kliničkog centra: Danas imao uvid u dokumentaciju u kojoj stoji da se prekinu radovi za privatnu kliniku 4
Dragana Sotirovski: Foto sajt grada Niša

Sotirovski je za Danas ponovila da je sve urađeno po zakonu, a da je sva dokumentacija-  lokacijski uslovi, građevinska dozvola i potvrda o njenoj pravosnažnosti izdata na osnovu Urbanističkog plana iz 2015. godine, a u vreme mandata tadašnjeg načelnika gradske uprave Ljubiše Janića, koji je sada pravni savetnik direktora UKC Perišića.

Građevinska dozvola za objekat privatne bolnice doneta je u novembru 2020, te potpisana od strane Igora Igića, takođe po ovlašćenju Janića, rekla je ona.

Iz kabineta gradonačelnice Danasu su dostavljeni  dokumenti koji potvrđuju ovakve navode.

Advokat poliklinike “Human” Dobrivoje Perić nije želeo da komentariše dopis Republičke direkcije za imovinu, posle kojeg je usledio prekid radova, jer nije zvanično dobio taj dopis.

Na pitanje šta će pravno preduzeti nakon novonastale situacije odgovorio je: “Sve po zakonu”.

U svim dokumentima vezanim za gradnju privatne bolnice navedeno je da je investitor Vladimir Sinđelić, osnivač poliklinike “Human”, inače suprug konzulke Poljke iz Niša Olivere Sinđelić, kojoj je Perišić pripisao prijateljske veze sa gradonačelnicom.

Izvori Danasa podsećaju da je “najveći deo papira” za izgradnju novog objekta poliklinike “Humana” urađen za vreme prethodnog gradonačelnika, Darka Bulatovića, kada je više puta parcijalno menjan Plan generalne regulacije za tu lokaciju.

Prvobitna ideja bila je da se pored nove zgrade UKC mogu da ostanu samo postojeći stambeni objekti niže spratnosti, te da se zabrani gradnja visokih zgrada i poslovnih objekata, između ostalog i da bi se sprečila gradnja privatnih klinika.

Kasnije je, međutim, odlučeno da se na toj lokaciji mogu graditi poslovni objekti niže spratnosti, što je otvorilo vrata za “Humanu” i druge privatne klinike.

SNS bitka za moć u gradu

Poznavaoci političkih prilika kažu za Danas da je osim “bitke za finansijske i druge interese”, u pozadini sporenja Perišića i Sotirovske i činjenica da pripadaju različitim strujama unutar niških naprednjaka, a pre svega “bitka iza moć”.

“Ima onih koji ovo vide kao tektonski poremećaj u gradu i SNS-u. Gradonačelnica pokušava da bude Aleksandar Vučić na lokalu, tako što sve kontroliše, o svemu odlučuje i njena je poslednja. Direktor UKC, koji je najveći poslodavac u Nišu, sa više od tri hiljade zaposlenih, te značajnim društvenim mestom u gradu i državi, ima meku moć, koja i nije tako meka”, kaže naš izvor, podsećajući da je Perišić, takođe, bio gradonačelnik Niša.

 Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom  linku.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari